Възстановени са 47 паметника за Балканската война

Pan.bg 05 фев 2013 | 06:55 views (2625) commentaries(0)
img Възстановени са 47 паметника за Балканската война

Спирдон Спирдонов

www.otbrana.com

Националният инициативен комитет за честване на 100 години от Балканските войни – 1912-1913 г., проведе първото си за годината съвещание. Под ръководството на заместник-министъра на отбраната Августина Цветкова и заместник-министъра на вътрешните работи Димитър Георгиев бе отменено свършеното през миналата година и бяха обсъдени основните прояви през тази.

С правителствено постановление за 2013 г. бяха отпуснати средства за възстановяване на 50 военни паметника. 39 от тях са по предложение на областните администрации. Успешно са ремонтирани 37. Поради настъпили технически усложнения до следващия месец ще бъдат възстановени паметникът-чешма на 10 пехотен Родопски полк в Хасково и паметникът в с. Черноград, Бургаско.

МО е поело ангажимент към 11 паметника. Военният мавзолей-костница в Централните софийски гробища е ремонтирана от НВИМ, а останалите чрез коменданството на министерството. До края на март ще бъде ремонтиран паметникът-портал на 29 пехотен Ямболски полк.

Областният управител на Бургас Константин Гребенаров съобщи, че изцяло с доброволни средства скоро ще започне изграждането на параклис в града в памет на загиналите във войните, който ще бъде открит за 6 май – Ден на храбростта и празник на Българската армия. Професор Божидар Димитров, директор на НИМ, каза, че е възстановен паметникът в с. Стряма, Пловдивско.

Генералният директор на БНР Валерий Тодоров информара, че радито е издало два диска за юбилея, като вторият е от песни за Балканската война. 3500 момчета и момичета участваха в Националния ученически конкурс, каза председателят на Съюза на ветераните от войните д-р Тодор Анастасов. Предстои да бъдат издадени в сборник най-добрите есета, а рисунките – в албум.

Окончателното приемане на Националния план за тази година ще стане на съвещанието на комитета през първата половина на март. Основните прояви са свързани със 100-годишнината от превземането на Одринската крепост от Българската армия.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка