Вертолети за Индия: Цена - 6 милиарда!

Pan.bg 01 фев 2013 | 07:35 views (2703) commentaries(0)
img Иля Харламов

Гласът на Русия

bulgarian.ruvr.ru

Индия се подготвя да обяви най-големия в света конкурс за покупката на многоцелеви палубни хеликоптери на стойност над 6 милиарда долара. Това съобщи индийската преса като се позова на Военноморските сили на страната. Русия засега не е обявила, че ще участва в конкурса, но експертите са сигурни, че тя има шансове за победа.

По информация на медиите, индийските военноморски сили вече са изпратили искане към водещите световни производители да им бъде предоставена техническата документация на хеликоптерите от този тип. Следващата стъпка е разглеждането на конкретни предложения за доставка на техника. Индийските военни планират да купят общо 120 нови палубни хеликоптера. Очаква се, в конкурса да вземат участие големи световни хеликоптеростроителни компании като „Еврокоптер” (Eurocopter) и „Сикорский” (Sikorsky).

Засега не се знае нищо за намеренията на „Рособоронекспорт” да се бори за изгоден договор. Междувременно, Русия има какво да предложи на своя традиционен партньор във военно-техническата сфера. Например, хеликоптерите на фирмата Камов, отбеляза руският експерт Михаил Ходарьонок:

- Става дума за различните модификации на Ка-27 и Ка-52, който е приспособен за кацане на борда на кораби. Засега е трудно да се каже какви са шансовете. Но Русия определено трябва да участва този конкурс, тя може да спечели.

От Ню Делхи смятат Русия за един от най-надежните доставчици, продукцията на който отговаря на отбранителните потребности на Индия. На въоръжение в тази страна се намират стотици руски хеликоптери и самолети, подводници и друга съвременна техника. Неотдавна Москва и Ню Делхи сключиха договор за доставката на хеликоптери Ми-17В-5 и комплекти за производството на самолети Су-30МКИ на стойност почти 3 милиарда долара. А преди това Индия купи 230 изстребители от тази модификация на обща стойност 8,5 милиарда долара. Така че, сътрудничеството между страните има доста голямо бъдеще, смята главният редактор на списание „Арсенал Отечества” Виктор Мураховский:

- Ние преминаваме към нови форми на военно техническо партньорство: съвместно производство и офсетни споразумения за предаване на технологии на производство на отделни образци на въоръженията и видовете боеприпаси. Това се различава от обикновената търговия. Такъв опит на сътрудничество нямаме с нито една друга страна.

Едно от основните направления, според двете страни, е развитието на съвместните разработки. Вече 15 години успешно работи руско-индийското предприятие „БраМос”, което произвежда едноименни свръхзвукови ракети. Положително се оценява и практиката за модернизация на кораби на индийските ВМС в руските корабостроителници. Така, на 29 януари ремонтираната в Северодвинск индийска подводница „Синдуракшак”, съпроводена от руските ледоразбивачи ще се отправи към Индия по Северния морски път.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка