Върна се контингента ни от Кабул

Pan.bg 31 яну 2013 | 22:09 views (2734) commentaries(0)
img ВО НА МО

„Изключително добре е изпълнена мисията на българския контингент в операцията на НАТО в Кабул, Афганистан“ – това заяви министърът на отбраната Аню Ангелов днес, 31 януари, на летище „София“ при посрещането на военнослужещите от 23-тия контингент, участвали в мисията на Международните сили за поддържане на сигурността (ISAF). „Не само моите оценки при двете ми посещения в Афганистан, но и оценките на всички командващи на българските военнослужещи са за перфектно свършена работа“, посочи още той.

В страната ни се завърнаха 217 военнослужещи от състава на седма рота за действие в земната зона за отбрана на летище Кабул, медицински екип, формирование „Военна полиция“ и щабни офицери.

Министър Ангелов благодари на военнослужещите от 23-тия контингент за тяхното достойно представяне, за професионалното изпълнение на задачите в операцията на НАТО в Афганистан. На официалната церемония присъстваха началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов, командващият Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Атанас Самандов, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Нейко Ненов, директорът на служба „Военна полиция“ бригаден генерал Данчо Дяков и висши офицери от командването на Сухопътните войски.

Национален командир на контингента е полковник Пламен Атанасов от командването на Сухопътните войски, помощник национален командир -подполковник Данчо Николов от военно формирование 52 740 – Хасково, а командир на седма рота за действие в земната зоната за отбрана на летище Кабул е капитан Христо Василев от военно формирование 52 740 – Хасково.

По време на мисията си в операцията на НАТО в Кабул, Афганистан, военнослужещите от 23 -тия български контингент изпълниха 1262 механизирани и пеши патрули, от които 4 съвместни, с белгийски формирования; извършваха ежедневни денонощни дежурства в различни бази и обекти на НАТО, в зоната им за отговорност, както и 57 ескорта, от които 34 дневни и 23 нощни.

Съгласно Стратегията за трансформиране на участието на Въоръжените сили на Република България в операцията на ръководените от НАТО Международни сили за поддържане на сигурността в Афганистан седма механизирана рота е последната българска рота, която изпълнява задачи в земната зона за отбрана на летище Кабул.

Пред журналисти министър Ангелов посочи, че до края на март тази година в операцията на НАТО в Афганистан ще продължат да изпълняват задачи общо 438 български военнослужещи – 83-ма в Кабул, в състава на национален елемент, щабни офицери, военнополицейско формирование, две групи от съветници и медицински екип, и 355 в Кандахар - в състава на рота за охрана и отбрана на летище Кандахар, медицински и съветнически екипи. В края на март медицинските екипи от афганистанската болницата в Кандахар и 10 офицера от групата от старши съветници ще бъдат изтеглени, в изпълнение на стратегията за трансформация на българското участие в операцията и по решение на НАТО за приключване на мисията в тази форма.

* * *

Първият български военен контингент се включи в операцията на Международните сили за поддържане на сигурността (МСПС) в Афганистан през февруари 2002 г. , след решение на Народното събрание на 21 януари 2002 г. Той беше разположен в района на британския контингент на 10 километра от Кабул. В неговия състав беше включен взвод за санитарна обработка с общо 31 военнослужещи.

След поредица от трансформации на българския контингент, от юни 2007 г. в операцията на НАТО в Афганистан се включи механизирана рота с личен състав 106 военнослужещи, в състава на италианската бойна група, със собствена зона за отговорност и пълни оперативни способности. През октомври 2009 г. съставът на механизираната рота е увеличен на 170 военнослужещи. Тя е пряко подчинена на командира на летище Кабул. Основните задачи, които ротата изпълнява в назначената й зона за отговорност са: наблюдение и контрол на особено важни райони; подпомагане провеждането на CIMIC операции; подпомагане на действията, свързани с провеждането на реформите в сектора за сигурност на Афганистан, конвоиране и др.

От 2007 г. до 31 януари 2013 г. в състава на механизираните роти от българския контингент в Кабул, Афганистан, са участвали общо 1 725 военнослужещи, основно от военните формирования 34 750 – Карлово, 24 150 – Стара Загора и 32 990 – Пловдив.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка