Расмусен: Страните от НАТО да увеличат военните си разходи

Pan.bg 31 яну 2013 | 17:05 views (2581) commentaries(0)
img Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен обърна внимание на европейските членки върху пропастта между страните, продължаващи да инвестират във военната област, и онези, които ги поставят на заден план заради икономическата криза.

"Сред съюзниците военните разходи са все по неравностойни не само между САЩ и европейските държави, а и в самата Европа", подчерта Расмусен при представянето в Брюксел на годишния доклад на алианса. "Докато някои европейски съюзници ще продължат да купуват модерни и адаптирани военни средства, други вероятно ще правят това все по-неохотно. Така ще бъде засегнат капацитетът на съюзниците да сътрудничат ефикасно в управлението на международните кризи", добави генералният секретар на НАТО.

Това предупреждение идва след дългогодишните призиви на САЩ към европейците да не свалят гарда. Само 3 страни от НАТО - САЩ, Великобритания и Гърция, изразходват повече от 2% от Брутния си вътрешен продукт за отбрана, се казва в доклада на Расмусен. А през 2006 г. всичките 28 страни членки поеха ангажимент военните им бюджети да не падат под 2% от БВП. В доклада се казва също, че от 2007 г. до 2012 г. само САЩ, Великобритания и Естония са увеличили своите разходи за отбрана.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка