Ново 20: Военните да помислят преди да напускат, солено ще плащат!

Pan.bg 30 яну 2013 | 22:42 views (6467) commentaries(8)
img Солено ще плаща военнослужещ, който не е изпълнил първоначалния си договор
Спирдон Спирдонов - otbrana.com


Определени са редът и начинът за изчисляване на разходите за издръжка, обучение, квалификация и/или преквалификация на военнослужещите с цел възстановяването им при прекратяване на правоотношението по изпълнение на военна служба преди първоначално определения в договора срок.

Наредбата е публикувана в последния брой на Държавен вестник. Тя регламентира този въпрос, включително и за курсантите и кадетите, които са отстранени от обучение по реда на правилниците на военните училища или са напуснали по собствено желание.


Документът е на основата на Закона за отбраната и Въоръжените сили. Там е посочено, че завършилите обучението курсанти са длъжни да изпълняват военна служба не по-малко от 10 години. Този срок се отнася и за студенните стипендианти на Министерството на отбраната. За приетите на военна служба без завършено военно училище задължителните срокове са по-различни: 7 години за офицери; 5 години за офицерски кандидати и сержанти и 3 години за войници и матроси.

Според закона военнослужещите неизпълнили първоначалните срокове дължат възстановяване на разходите за издръжка, обучение, квалификация и/или преквалификация пропорционално на срока на неизпълнението.
В наредбата е конкретизирано, че при офицерите става дума за разходи във висше военно училище за времето на обучение като курсант; разходи във военна академия за времето на обучение като слушател; разходи във висше военно училище и военна академия за времето на обучение като докторант; разходи в професионален колеж за времето на обучение като кадет; разходи за придобиване на образователно-квалификационна степен „бакалавър“ или „магистър“ по гражданска специалност, както и за времето на обучение като докторант в гражданско висше училище; разходи по сключен договор за предоставяне на стипендия по чл. 143 ЗОВСРБ; разходи при участие в курс с продължителност над 6 месеца в страната; разходи при участие в курс с продължителност над 6 месеца в чужбина.

Така че, който мисли да напуска по-рано да си направи сметката.
При всички случаи ще му излезе солена. За курс например над 6 месеца в чужбина трябва да се връщат парите за пътни, дневни и квартирни по повод командироването на военнослужещия. Както и разходите за участието в курса, извършени от Министерството на отбраната.

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 8

 1. #1
  Господинов 31 яну 2013, 10:08
   
  0
   
  0

  С тези безстойностни договори сключени в началото на обучението, единствено държавата губи в съда, доказано вече толкова пъти и няма какво да се обсъжда и коментира.

 2. #2
  KKKKK 31 яну 2013, 11:20
   
  0
   
  0

  То хубаво трябва всичко да се плаща. Но ми е интересно ако държавата прекрати на военнослужещия например офицер на 1 годинаслужба договора. Защо държавата не му дължи обещетение като му е обещала 10 години договор, и като е трябвало да стои 5 години курсант и накрая е съкратен (изгонен като куче)?

 3. #3
  киро 31 яну 2013, 11:38
   
  0
   
  0

  КККК-Много си прав.по мое време изгониха–съкратиха- 4-ма лейтенанти на 9 месеца служба и никой не ги компенсира с нищо.На комисията беше грозна картина.децата се разплакаха и съжаляваха че са си загубили 4 год из воените училища.

 4. #4
  ор к2р 31 яну 2013, 14:12
   
  0
   
  0

  Това се дъвче от години и ще продължи да се дъвче безуспешно. Защото, ако завършил курсант откаже да изпълни договора си и да плати доброволно,се отива на съд. И там адвокатът му изисква, а съдът приема, да се обоснове документално всеки лев, за който се претендира, че е даден. И не минава с наредби или "цена на исторически принцип". Искат фактури за всякафилия хляб, за всяка обувка, за всеки изстрелян патрон,за всеки киловат конкретно за всеки иск за всеки човек.

 5. #5
  navyboy 31 яну 2013, 18:07
   
  0
   
  0

  Това отнася ли се и за ситуации подобни на настоящата, т.е. когато държавата еднострано драстично променя условията за военна служба (имам предвид начина на пенсиониране)? Все пак тези договори и/или анексите към тях сме ги подписвали при доста по- благоприятни за нас условия, които вече не са налице.

 6. #6
  Просто Пич 31 яну 2013, 18:59
   
  0
   
  0

  Пак пишат нахалниците ако ние напуснем!!! А ако те ни изгонят а??????? На кой ще му излезне солено :))
  Иначе са готови да нисметнат нераздадените топчета тоалетна хартия, скапания сапун и гадните медузи в столовата... Идиоти мръсни, оставят ни да се чудим какво да правим със живота си за това ли служа на родината.... ????

 7. #7
  Ум Белия Делфин 31 яну 2013, 20:14
   
  0
   
  0

  Kато четох "Пармският манастир" на Стендал видях една мисъл която много ми хареса-"Затворникът винаги мисли за бягство повече отколкото тъмничаря за ключовете си".Колкото и каквито наредби да публикуват този който е решил да се махне ще измисли начин да се махне.И то без да плати и стотинка:-)Най-елементарното- като не даде съгласие да го проучват за допуск...
  А иначе сте абсолютно прави- че не може да има договор в който само едната страна да има задължения.И че следва да има санкция и за неизпълнение от страна на министерството на ангажимента за 10 г. служба.
  Впрочем всеки договор има 3 задължителни елемента- предмет страни и условия.В договора за КВС страните и предмета са ясни.Но условията за изпълнението му се регламентират от ЗОВС правилници и т.н документи.Е- при променени едностранно условия - договорът продължава ли да е валиден?Май -май не:-)))))Ами ако утре променят закона и 10 стана 15?:-)))
  Тъпото е че напук на всички приказки че не сме "крепостна армия" се подхожда точно в тази посока.Но роденият в затвор не мечтае за свобода а да стане тъмничар.И на тиквите израсли в ония времена не им стига ума за нищо повече от това да забраняват и да пишат заплашителни наредби...Помешчици:-))
  Но не се вълнувайте де!До сега няма случай някой да е платил и стотинка....Пък не вярвам и да има:-)

 8. #8
  blackhorse 01 фев 2013, 09:52
   
  0
   
  0

  Ето сега започнаха и да заплашват !!! И то кой - министъра на отбраната - този който трябва да мотивира той може само да демотивира това го разбрахме вече. Този който трябва да защитава потребностите на армията - той върши обратното и защитава своята партия. Впрочем коя е неговата партия ? Щом си бил генерал преди 1989г. то в коя партия си членувал и то как си членувал за да станеш генерал?

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка