Над 3000 военни са помогнали на населението през 2012 г.

Pan.bg 30 яну 2013 | 17:36 views (2196) commentaries(1)
img ВО на МО

Над 3000 военнослужещи от Българската армия са участвали през 2012 г. в изпълнението на задачи по третата мисия на Българската армия – „Принос към националната сигурност в мирно време“. В над 350 случая за спасяване на пострадали в тежките зимни условия, при наводнения, при земетресения и при горски пожари са използвани над 700 специализирани машини и техника на военните формирования.
Дейността на модулните формирования на Българската армия при оказване на помощ на населението по време на природни бедствия и промишлени аварии през 2012 г. беше отчетена на третото редовно заседание на Щаба за защита при бедствия на Министерството на отбраната, което се проведе под ръководството на заместник-министъра на отбраната Валентин Радев.
По време на заседанието беше отбелязано, че военнослужещите от състава на 16 модулни групи са обезвредили 1009 невзривени боеприпаси, открити в различни населени места в страната, а екипажи на вертолети от ВВС и от ВМС, са участвали в евакуацията и транспортирането на граждани, нуждаещи се от спешна медицинска помощ.
През изминалата година специализирани екипи завършиха окончателно прочистването на водните басейни в операцията „Горещо лято“ в Челопечене. Открити са и са обезвредени около 160 000 боеприпаси. Завърши и операция „Чист хоризонт“ за прочистване на района около производствено-складовата база „Стралджа – Мараш“ край „Петолъчката“. В тази операция ежедневно участваха около 100 военнослужещи с 19 единици специализирана техника. Открити и обезвредени бяха около 45 000 боеприпаси.

В работата на заседанието взеха участие заместник-началникът на отбраната контраадмирал Георги Георгиев, заместник-командващият на Съвместното командване на силите контраадмирал Георги Мотев и представители на видовете въоръжени сили.
Пълният текст на Доклада за участие на военни формирования от Българската армия за оказване на помощ на населението при бедствия за времето от 1 януари до 31 декември 2012 година е публикуван в интернет страницата на Министерството на отбраната, в рубриката „В помощ на населението“.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  опълченец 31 яну 2013, 19:36
   
  0
   
  0

  Въпреки шибаната си дислокация, влошена от министър Аню Ньойски до невъзможност за оперативна намеса, армията реагира със себеотрицание и желание за подпомагане на народа. Но въпреки пряката отговорност за труповете в с. Бисер и край Петолъчката, министър Ньойски не благоволи да се извини на роднините и близките на загиналите. Всеки друг на негово място би го направил. Но Ньойски не е възпитаван така и не е свикнал да се извинява. Нека Господ го съди за делата му, а ние хората да не ги забравяме!

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка