Пишат история на българското военно разузнаване

Pan.bg 27 яну 2013 | 21:14 views (3616) commentaries(0)
img Спирдон Спирдонов

Кръгла маса на тема: „История на българското военно разузнаване”, като част от събитията посветени на 105 годишнина от неговото създаване, ще се проведе във вторник във Военна академия „Георги С. Раковски”. Ще вземат участие изследователи и експерти в областта на националната сигурност и разузнаването.

Научният форум е свързан с написването за първи път на цялостна история на българското военно разузнаване от неговото създаване до наши дни, съобщават от академията. Целта на дискусията, се посочва по-нататък, е да представи пред българската общественост замисълът и тематичната рамка на проекта, да се обсъдят в професионална аудитория най-съществените проблемни теми за отделните периоди на изследването, а също така чрез метода на „устната история” да се получат нови исторически данни от активни участници в събитията, заемали отговорни ръководни постове в българското военно разузнаване.

Инициатори на проявата са служба „Военна информация” и Военна академия „Г.С. Раковски”. Автори на изданието са полковник доц. д-р Станчо Станчев, доц. д-р Румен Николов и доц. д-р Йордан Баев – от научна секция „Военноисторически изследвания и поуки от практиката” в Института за перспективни изследвания за отбраната, както и Христо Иванов – експерт в служба „Военна информация”.

Припомняме, че на 12 януари 2008 г. във връзка със 100-годишнината на българското военно разузнаване, когато директор на служба „Военна информация” бе генерал-майор Пламен Студенков, излезе от печат луксозно издание „В защита на отечеството”. Още в началото се уточняваше, че тази юбилейна книга няма за цел да представи в пълнота историята на българското военно разузнаване, а да маркира основните етапи на организационното му изграждане, изпълняваните задачи, формите и способите на работа през годините. В изданието са отбелязани най-важните аспекти в дейността на служба „Военна информация”, както и бъдещите предизвикателства пред нея.

На снимката: Откриване паметника на загиналите български разузнавачи
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка