Малко над 1,3% от БВП ще бъдат отделени за отбрана догодина, сочат прогнози

Pan.bg 28 апр 2010 | 15:19 views (2316) commentaries(0)
img Агенция Фокус
Малко над 1,3% от БВП ще бъдат отделени за отбрана догодина, сочат направените прогнози и разчети. Пред Агенция „Фокус” зам.-председателят на парламентарната комисия по външна политика и отбрана Живко Тодоров каза, че причината за намаляването на бюджета за отбрана е естествено следствие от финансовата и икономическа криза. Все пак едно такова ниво на отделяните за отбрана средства е по-близко до средното за Европа, където има и страни като Ирландия и Белгия например, които отделят под един процент – съответно 0,58% и 0,90%. В Доклада за състоянието на отбраната през 2009 година, който беше разгледан и приет в комисията, се казва, че в много от другите държави от ЕС броят на военнослужещите на 10 хил. души е доста по-малък, от този у нас, който е 45. За сравнение – в Гърция тази бройка е 119, в Румъния - 35, а в Австрия – 12. От анализите става ясно, че имаме по-нисък брутен вътрешен продукт, но имаме и по-висок брой военнослужещи – това означава, че на един войник се пада по-малък бюджет. Оттам идват основните проблеми в момента – техническото и материално осигуряване на армията е доста по-скромно в сравнение с останалите европейски държави. Затова е възприета политиката на съкращения и в администрацията, и във висшите командни звена, като желанието на военното министерство е броят на висшите офицери да се свие до 2%. „От там се генерира основният проблем – липсата на достатъчно средства и липсата на ефективност и на Министерството на отбраната като администрация, и на армията”, смята Живко Тодоров.
Според Тодоров закупената до момента техника и въоръжение за трите рода войски не може да влезе стопроцентово в употреба, защото липсва необходимото допълнително оборудване. Затова сега фокусът е към определен вид войски за купуването на съответното оборудване – в случая това са ВВС, защото пилотите там нямат необходимите летателни часове, които са като минимум като изисквания, смята депутатът.
Приемането на Бяла книга на отбраната трябва да събере на едно място експертизата за състоянието на армията и визията за развитието й според наложените задачи. Документът ще бъде съставен и разгледан в парламента вероятно през септември след провеждането на Стратегическия преглед на отбраната и въоръжените сили.

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка