Министърът на отбраната Аню Ангелов и посланикът на САЩ Джеймс Уорлик наблюдаваха действията на „Тракийска пролет 2010”

Pan.bg 27 апр 2010 | 20:55 views (3734) commentaries(0)
img http://www.bgarmy.eu/

Като изключително полезна инициатива определи министърът на отбраната Аню Ангелов съвместната българо-американска подготовка „Тракийска пролет 2010”. Заедно с посланика на САЩ у нас Джеймс Уорлик той наблюдава парашутни скокове от американските военно-транспортни самолети С-130 „Херкулес”. Днес бе ВИП-денят на традиционната вече подготовка, която през тази година се провежда от 22 до 29 април. Министърът поздрави екипажите на американските самолети и парашутистите от двете армии, които скачаха днес. 78 мъже и две жени показаха показаха смелост и професионализъм.
На международното летище „Пловдив” и в авиобаза „Крумово” бяха още заместник-министърът на отбраната Августина Цветкова, началникът на ВВС генерал-майор Константин Попов, първият заместник-началник на Сухопътни войски генерал-майор Димитър Димитров, командирът на 24 вертолетна авиобаза бригаден генерал Стефан Петров, командирът на 68 бригада „Специални сили” бригаден генерал Пламен Лилов, депутати и представители на Парламентарната асамблея на НАТО.
Министърът припомни, че ВВС на САЩ в Европа ни помогнаха през декември м. г. да извършим планираните си скокове. Всяко съвместно учение, посочи той, което имаме с нашите американски партньори е изключително полезно преди всичко за подготовката на българските военнослужещи. Освен обучението в интерес на постигането на висока оперативна съвместимост, „Тракийска пролет 2010” създава и приятелства между българските и американските военнослужещи, отбеляза министърът. На гостите например много им харесали българското вино и град Пловдив.
Засега се отлага усъвършенстването на летището в Безмер в рамките на натовската програма за инвестиции, отговори на въпрос министър Ангелов. Там обаче също могат да кацат самолети и то ще се използва и занапред. Досега авиобаза „Безмер” бе домакин на „Тракийска пролет”. Летището на Крумово ще продължава да се използва за нуждите на вертолетната ни авиобаза.

Проблем с натрупани отпуски съществува не толкова за армията, колкото за администрацията на МО, отговори на друг въпрос министърът. Той даде пример, че в МО има 80 хиляди човекодни стари отпуски. Огромната част от държавните служители и тези на трудови правоотношения ще бъдат освободени в рамките на 32 процента, само част от тях са вакантни длъжности, уточни министърът. При съкращенията ще има няколко приоритета. На първо място са вакантните длъжности, на второ - навършилите пенсиона възраст, на трето – получилите по-ниска атестация и на четвърто, но не по-важност, всички ония, които с дейността си са допринесли МО да има голям брой финансово неосигурени договори. Последните, допълни министърът, като държавни служители не са защитавали държавния интерес, а конкретен индивидуален или корпоративен.
Разглеждаме всички възможни опции, включително и втора ръка, за да заменим самолетите МиГ-21 и МиГ-29, каза по повод на друг въпрос министър Ангелов. Аз, заяви той, съм сигурен, че ще намерим най-доброто решение и най-добрата цена. Какъв ще бъде този самолет, ще научим след завършване на Прегледа на структурите на Въоръжените сили, отбеляза министърът. В края на годината с Плана за развитие на Въоръжените сили ще започнат съответните процедури за намиране на най-доброто решение и сключване на договор за доставка на многоцеливи изтребител. При всички случаи ще има конкурс, няма да допусна пряко договаряне, което отваря корупционни схеми, подчерта министърът на отбраната.
В петък министърът на отбраната ще подпише политическите указания във вид на заповед за Прегледа на структурите на Въоръжените сили. Те са, посочи той, съгласувани на различни нива и ще започне истинската работа за всеки вид въоръжени сили, за военното разузнаване и за всички останали сфери на дейност на Въоръжените сили.

***
Съвместните мероприятия от типа „Тракийска пролет” се провеждат от 2008 година. Преди това елементи от тази подготовка са били част от други съвместни или многонационални учения, провеждани на територията на Република България. До сега техен домакин беше авиобаза „Безмер”. Тази година за първи път подготовката се провежда на летище „Пловдив” и авиобаза „Безмер”. Така започна брифинга си полковник Явор Матеев – началник на отдел „Съвместни съоръжения в МО” и ръководител на Съвместната българо-американска подготовка „Тракийска пролет 2010” от българска страна. Той веднага изказа специални благодарности на домакините на проявата Дойчин Ангелов – изпълнителен директор на летище „Пловдив”, и на бригаден генерал Стефан Петров – командир на 24-а авиобаза „Крумово”.
В подготовката от българска страна вземат участие сили и средства от Силите за Специални операции на Сухопътните войски, Военновъздушните сили и Военноморските сили. От американска страна в подготовката участват 3 военно-транспортни самолета С-130 „Херкулес”, един самолет С-21 с необходимото оборудване за обслужване и осигуряване, летателен и обслужващ състав, и парашутисти от състава на Военновъздушните сили на САЩ в Европа, съобщи полковник Матеев.
Тренировъчните полети на самолетите С-130 „Херкулес” са в интерес на подготовката на екипажите от американските и българските Военновъздушни сили. Българските ВВС осигуряват резервиране на въздушното пространство за изпълнение на полетите, военно ръководство на полетите, аварийно-спасително осигуряване, радиолокационно осигуряване, брифинги относно района и режима на полетите, правила за ръководство и забранени за полети зони.
Полковник Матеев информира също, че по време на тази подготовка се провеждат дневни и нощни парашутни скокове от американските самолети в интерес на подготовката на летателния състав – парашутисти. В тях от българска страна участват военнослужещи от Силите за Специални операции на Сухопътните войски, парашутисти от състава на ВВС, парашутисти от състава на ВМС и парашутисти от състава на Министерството на отбраната и структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната. От американска страна парашутни скокове изпълняват военнослужещи от ВВС на САЩ в Европа.
В заключение на изложението си полковник Матеев заяви, че българските военнослужещи подобряват тактическите си умения, обменят опит по изпълнение на военно-транспортни задачи, техники и процедури, и подобряват оперативната съвместимост със съюзник от НАТО. „Тракийска пролет 2010” дава възможност да бъдат отработени елементи от подготовката на личен състав и повишава оперативните способности на подразделенията от декларираните формирования на Сухопътните войски, Военновъздушните сили и Военноморските сили за участие в мисии.

***
Вторият брифинг бе на командира на 68-а бригада „Специални сили” бригаден генерал Пламен Лилов, който отговаря за организирането и провеждането на парашутните скокове от българска страна по време на съвместната подготовка. Той напомни, че личен състав от бригадата е участвал в ученията „Тракийска пролет” от 2008 г., когато са изпълнени 126 парашутни скока, и през 2009 г. – 188 парашутни скока. Допълнително през декември 2009 г. личен състав от бригадата е изпълнил 202 парашутни скока от самолет С-130 от състава на ВВС на САЩ в Европа.
Целта за участието в съвместната подготовка, продължи бригаден генерал Лилов, е изпълнението на парашутни скокове, съгласно стандартите на НАТО, с последващи тактически задачи и повишаване на оперативната съвместимост. От българска страна, съобщи той, участват 350 парашутисти от трите вида Въоръжени сили на Българската армия.
Съвместната подготовка започна на 22 април с наземна тренировка на самолет С-13- „Херкулес”, относно процедурите при разполагане в самолета, реда за напускане и действие в особени случаи. На 23, 24 и 25 април бяха изпълнени дневни и нощни учебно-тренировъчни парашутни скокове с незабавно разтваряне и след свободно падане с въоръжение и снаряжение, посочи командирът на 61-ва бригада. До този момент, обобщи той, са изпълнени 516 парашутни скока – 394 дневни и 122 нощни. От тях – с незабавно разтваряне на парашута – 430, и след свободно падане – 86.
Парашутните скокове се извършват от височини от 400 до 3000 метра. За вчера и днес е планирано да бъдат изпълнени 320 парашутни скока.

***
Третият брифинг бе на капитан Адам Уонтак – планиращ офицер за провеждането на съвместната тренировка от американска страна. Ние сме тук, започна изложението си той, за да потвърдим отново виждането на командващия на ВВС на САЩ в Европа и да изградим стабилни връзки и трайно партньорство. Целите на тази подготовка посочи капитанът, са укрепването на тактическите умения на екипажи от ВВС на САЩ в Европа и от българските ВВС, безопасно развръщане и предислоциране на самолет С-130, да споделим съюзнически процедури, методи и техники, да създадем дълготрайни взаимоотношения между България и САЩ.
Капитан Уонтак обясни, че самолет С-130 G притежава капацитет с 35 процента по-голям от предишните модификации. По време на подготовката военнослужещите разполагат с три такива самолета и един С-21 с голямо количество персонал и всичко необходимо за поддържането му. Американският персонал се състои от хора по поддръжката, от група за реагиране при специални обстоятелства, интенданти, и др.
Някои от дейностите, които са изпълнени, са дневни и нощни операции с прибори за нощно виждане, тактически подходи на всяко едно ниво, кацания и също така – множество скокове. Целта, продължи капитанът, бе да осигурим безопасно участие в подобен вид операции на нашите партньори, да споделим научените уроци и натрупания опит в една действителна среда.
Той представи част от графика на полетите – единият самолет е използван за дневни полети, а два самолета – за нощни полети. Капитан Уонтак изказа благодарности на българските партньори за това, че са им предоставили възможността да летят с български екипажи и да обменят опит. И завърши – с ваша помощ и с ваше съдействие вие ни позволихте да изпълним голяма част от целите, за които дойдохме тук.

image

image

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка