Трима нови генерали за Гергьовден

Pan.bg 27 апр 2010 | 20:47 views (3299) commentaries(0)
img http://www.trud.bg

Поне трима са вероятните нови генерали във войската за 6 май тази година, научи “Труд”. Командир на 61-ва механизирана бригада в Карлово става полк. Петър Петров, който с длъжността получава и сърмени генералски пагони. Новият шеф на елитното поделение отива на мястото на ген. Кольо Милев, който се пенсионира поради навършване на възраст. Карловската бригада е сертифицирана в НАТО. България я предоставя на пакта, ако се наложи да действаме в ситуация на колективна защита по силата на чл. 5 от договора.
Шеф на лекопехотната бригада в Ст. Загора може да е полк. Красимир Кънев, който също слага червени лампази. Доскоро Кънев командваше поделението в Горна баня. Той сменя ген. Ангел Главев, който се пенсионира.
Третият нов висш офицер за Гергьовден сигурно ще е Марин Начев, който служи в щаба на ВВС като полковник. Начев се издига на генералска длъжност в щаба на отбраната като шеф на дирекцията по операциите. Преди 4 г. той ръководеше първата мисия на ВВС зад граница - в Афганистан. Тогава нашите авиатори поеха за няколко месеца управлението на полетите на летището в Кабул. Той сменя ген. Йордан Йорданов, който става заместник на военен № 1 ген. Симеон Симеонов и получава втора звезда. Според новия военен закон началникът на отбраната трябва да има двама заместници.
Командващите на пехотата, ВВС и ВМС остават по ранг тризвездни генерали, стана ясно още. Над 20 ще са указите за размествания и повишения във висшия ешелон на армията.

Пехотата си сменя началника
Най-големият вид въоръжени сили - Сухопътните войски, ще имат нов началник. Според запознати за поста е предложен ген. Стефан Василев. Той ще смени сегашния командващ ген. Иван Добрев, който навършва 59 г. и трябва да излезе в пенсия. Василев беше началник-щаб на войските и ситуацията му е позната, коментираха офицери. Пехотата ще има и нов заместник. Ген. Нейко Ненов, чийто мандат като шеф на центъра на НАТО за подготовка в Бидгошч, Полша, изтича, ще е един от замовете на Василев. Слух миналия месец обаче спрягаше Ненов за началник на пехотата. Сега той сменя ген. Димитър Димитров, който преминава в запаса. Ген. Пламен Турлаков, който командваше командосите в Пловдив, може пък да оглави щаба на НАТО в Португалия.
По непотвърдена информация ген. Володя Цветанов (брат на депутата от БСП Румен Петков - б. р.) се разделя с поста шеф на инспектората на МО и ще бъде военен аташе. Общо около 15 са генералите, които ще сдават постове.
Радиожурналист поема военните медии
Асен Сираков, който бе водещ преди десетина години на популярното предаване “12 плюс пляс” по БНР, ще оглави военните медии, научи още “Труд”.
“Така е. Информацията ви засега е вярна. Поне до 25 май, когато трябва да встъпя в длъжност”, каза пред репортер на вестника Асен Сираков.
Той ще стане шеф на дирекция “Информационен център на МО” към агенция “Военни клубове и военно-почивно дело” (бившата изпълнителна агенция “Социални дейности” на ведомството”- б. р.).Новата структура ще прибере под шапката си всички армейски медии- в.“Българска армия”, специализираните списания, военния телевизионен канал, киностудията.
“Дейностите в дирекцията са обединени в няколко направления - печатни издания и реклама, електронни издания и филми, постоянен мониторинг и интернет. В момента се структурираме, много неща са разпилени и аз ходя като пчеличка да ги събирам и възстановявам”, обясни г-н Сираков.
Според него в. “Българска армия” ще се списва както досега. Не се предвижда изданието да има главен редактор. Щяло да има обаче съкращения в редакционния състав.
“Те са наложени от общата тенденция в министерството. Съставът на вестника влиза в числеността на дирекцията. С колко души обаче ще се намали и как ще стане, още е рано да се каже. Сега изработваме механизмите и критериите за работа в дирекцията. Трябва ни още известно време, за да уточним детайлите”, допълни Асен Сираков.
Президентският съветник остава без повишение
“Няма да има промяна в званието на контраадмирал Николай Николов, военния съветник на президента”, казаха вчера за “Труд” от МО.
Оттам обясниха, че той остава двузвезден адмирал, тъй като никога не е фигурирал в процеса на съгласуване на писмените предложения за разстановките и промените във висшия команден състав на армията.
“Намирам за некоректно и непочтено извеждането на името на моя секретар по военните въпроси. Това е адмирал в състава, а не извън щата на МО. Той е качествен офицер, който се доказа в хода на реформата”, заяви в неделя президентът Георги Първанов. Според него причина за нежеланието на МО да повиши в звание Николов бил фактът, че се противопоставял на законодателните промени, орязващи социалните права на военните.

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка