Президентът: Ще има генералски назначения за Гергьовден

Pan.bg 25 апр 2010 | 18:49 views (2781) commentaries(0)
img Спирдон Спирдонов

Президентът Георги Първанов ще подпише предложенията за укази във връзка с повишаването в генералски звания, назначаване и освобождаване на офицери от висшето военно командване. Това каза той пред журналисти след като участва в празничното матине в театър „Сълза и смях” по повод на 90-годишнина на поета Валери Петров. В Конституцията и законите е изписан много ясно този процес на съгласуване, в който президентът участва, посочи Георги Първанов. Както и двете страни: правителството и президентът, допълни той.
Държавният глава, поясни, че има два указа. Единият, уточни той, е т. нар. устройствен указ, който определя структурата и длъжностите във военното командване. Там, отбеляза президентът, бе направен опит да се свали нивото на началниците на Видовете въоръжени сили от генерал-лейтенант на генерал-майор, с което да се направи една стъпка към сериозна промяна на състава на военното командване. Подобна стъпка, продължи той, беше направена с конкретните кадрови предложения, като на практика бе предложена една генерална подмяна на състава на висшето военно командване, срещу което аз възразих. Президентът заяви, че неговите предложения са били приети. Така че, подчерта той, аз съм удовлетворен.
Държавният глава каза, че името на контраадмирал Николай Николов, негов съветник по военната сигурност, не е присъствало в писмените предложения. Според него той не е срещнал одобрението на министъра, защото контраадмирал Николов се противопоставил на част от законодателните промени, засягащи социалната политика по отношение на военнослужещите.
Проблемът на армията не са пагоните и лампазите, смята върховинят главнокомандващ. Проблемът на армията, посочи той, е в това, че не беше защитен достоен за Въоръжените ни сили бюджет. В резултат на това, каза той, военното ведомство е най-ощетеното от всички други министерства.

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка