Първанов блокира генералските назначения заради кариера на свой съветник

Pan.bg 23 апр 2010 | 17:56 views (2277) commentaries(0)
img Mediapool.bg

Президентът и върховен главнокомандващ Георги Първанов блокира висшите назначения в армията, съобщи военният министър Аню Ангелов след извънредно заседание на парламентарната комисия по отбрана. Ангелов каза, че причината за неразбирателството с президента се крие в нежеланието на министъра да предложи за повишение в длъжност човек, лансиран от Първанов. Въпроса за кое лице става дума Ангелов препрати към президентството. “Ако е водена стенограма, да бъде публикувана“, каза министърът.

По информация на Mediapool става дума за Николай Николов, съветник на президента по военната сигурност. Първанов е предлагал той да бъде повишен от контраадмирал на вицеадмирал. Запознати коментираха обаче, че повишаването в длъжност на представител на президентската администрация е подготовка за назначаването му на висша длъжност във въоръжените сили.

Аню Ангелов разказа, че е дал на държавния глава предложенията за назначаване и повишаване в длъжност в рамките на процеса по съгласуване между Министерския съвет и президентството. Президентът е имал допълнителни предложения към списъка, като с огромната част от тях Аню Ангелов се е съгласил и е изготвил втори вариант на предложенията.

“Междувременно беше поискано един офицер извън състава на въоръжените сили да бъде повишен в следващо генералско звание. Аз изтъкнах мотиви, че съм против това предложение и то беше обсъдено на извънредно заседание на Съвета по отбраната, където девет души бяха против него и само двама го подкрепиха. И във втория вариант на предложението това име не влезе. Това е единственият момент, по който не сме постигнали съгласие“, обясни Аню Ангелов.

Президентът обаче върнал целия пакет от 21 предложения. По процедура Министерският съвет предлага длъжностите на президента, след което, той трябва да подпише укази за назначенията и повишенията.

След заседанието депутати от БСП изразиха недоволство, че комисията е гласувала подкрепа за предложенията на Аню Ангелов за назначаване, повишаване в длъжност и освобождаване на висши кадри на въоръжените сили.

Аню Ангелов коментира, че ако не се стигне до разбирателство, традиционните назначения на висши военни около Гергьовден няма да се реализират.

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка