BAE Systems най-големият оръжеен производител в света

Pan.bg 15 апр 2010 | 17:52 views (3399) commentaries(0)
img Британската оръжейна компания Би Ей И Системс (BAE Systems) е най-големият производител на оръжия в света, сочи публикуван днес доклад на авторитетния шведски Международен институт за проучване на проблемите на мира.
За първи път титлата на най-голям оръжеен производител в света не е спечелена от американска компания, отбелязва Франс прес. Данните в доклада са за 2008 г. Те показват, че през тази година Би Ей И Системс е изпреварила американската компания Боинг в класацията на 100-те най-големи производители на оръжия в света, съставяна от стокхолмския институт. В класацията обаче не фигурират китайски оръжейни производители, припомня Франс прес.
"Главната причина, поради която британската компания е станала най-главният производител на оръжия в света за 2008 г., е повишаването на продажбите й за САЩ, които са компенсирали намаляването на продажбите й на други места по света, като например във Великобритания", се посочва в доклада, цитиран от Франс прес.
Година по-рано, през 2007 г., лидер в класацията беше Боинг с 29,2 милиарда долара /21,6 милиарда евро/ от оръжейни продажби, припомня БТА. В оповестената днес класация за 2008 г. Бойнг пада до трета позиция, изпреварен от Би Ей И Системс с приходи от 32,4 милиарда долара и британската компания Локхийд Мартин (Lockheed Martin) с приходи от 29,4 милиарда долара.
В класацията следват още три американски групи - Нортроп Грумън (Northrup Grumman), Дженерал Дайнамикс (General Dynamics) и Рейтиън (Raytheon). На седма позиция е Европейският авиационен и отбранителен консорциум (EADS), следван на осма позиция от италианската компания Финмеканика (Finmeccanica). Френската Талес (Thales) е на 10-о място. Чак на 18-о място е руската Алмаз-Антей (Almaz-Antei).
През 2008 г. 100-те фирми в класацията са спечелили от продажби на оръжия общо 385 милиарда долара /285 милиарда евро/, се посочва в доклада на стокхолмския институт.

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка