Годишната разстановка на офицерите и сержантите ще завърши към 1 юли

Pan.bg 15 апр 2010 | 08:03 views (2798) commentaries(0)
img http://www.bgarmy.eu

Депутатите от Комисията по външна политика и отбрана се запознаха с новите членове в екипа на министър Аню Ангелов. В заседанието участваха заместник-министърът на отбраната Августина Цветкова, постоянният секретар на отбраната д-р Николай Милков, началникът на политическия кабинет Йордан Божилов и парламенталрният секретар Христо Гаджев. Комисията обсъди внесения от правителството Доклад за състоянието на отбраната и Въоръжените сили през 2009 г., който предстои да бъде дискутиран в пленарна зала. По този повод разговаряхме с министъра на отбраната Аню Ангелов.

- Г-н министър, очевидно Докладът за състоянието на отбраната и Въоръжените сили през 2009 г. не е само за сведение на народните представители. Какво очаквате да се случи в резултат на неговото обсъждане и приемане?

- Докладът е за сведение не само на Народното събрание, но и на цялото общество. Вие и ваши колеги много задълбочено анализират вече отделни неща от доклада. Аз съм им безкрайно благодарен. В същност докладът е една отправна точка за бъдещата работа на министерството, на Българската армия, каква да бъде отбранителната политика за осигуряването на това, което е нужно на обществото. Целта на това упражние, бих казал, е да бъде навременно, на основата на пресни впечатления от миналата година да даде оценка на направеното, а най-важното е да посочи основните направления, в които ще се развива отбранителната политика за 2010 г. Има ги в края на доклада. Налице са всички аспекти на един доклад. Приех само една критика, че в същност в системата на отбраната работят и други организации, като МВР, разузнавателни служби и т. н. Нарочно не ги включихме, защото се готви Доклад за състоянието на националната сигурност. Той ще засегне общите аспекти на сигурността въобще и конкретното участие на тези институции в осигуряването на самата отбрана. Ние сме там своя раздел з атози документ. Смятам, че докладът за първи път дава възможност да видим какво представлява Българската армия в сравнение с другите армии като численост на глава от населението, като разходи и др. Бих искал да приемете този доклад като един размисъл. Той не е просто документ, а размисъл какво е постигнато и какво трябва да се постигне със средствата, които имаме, т. е. да има един баланс между желания и възможности, между ресурси, численост, техника и въоръжение, за да може наистина Българската армия да си изпълни задачите. По- трудната работа ни предстои.

- Какво да очакваме като резултат от доклада от гледна точка на законодателни решения?


- Самият доклад е предмет на рашение на Народното събрание за неговото приемане. В резултат на Прегледа на структурата на силите ще предложим през септгември Бяла книга за отбраната и Въоръжените сили, което също ще стане с решение на Народното събрание. Планът за развитие на Въоръжените сили ще отразява основното от Бялата книга. Той ще бъде приет от Министерския съвет до края на годината. В него ще бъде записано как ще се постигнат нещата практически. Това е една поредица от неща, които трябва да бъдат направени задълбочено, завършени и представени на обществото. Всичко онова, което ще бъде предложена на Народното събрание и на Министерския съвет ще бъде без гриф за секретност. В Плана за развитие ще има отделни части с такъв гриф, но те няма да касаят основните му принципи.

- Кога очаквате докладът да бъде обсъден в пленарна зала на парламента?


- Вероятно през следващата седмица.

- Кога правителството ще вземе решение за изпращане на още български военнослужещи в групите за връзка и обучение в Афганистан?

- Изчаквам да мине 6 май – Ден на храбростта и Празник на Българската армия. Сега предстои да се вземат много важни решения по отношение на висшия команден състав, които вече са в процес на съгласуване с президента и в правителството. Очаквам тези решения да бъдат приети на следващото заседание на Министерския съвет или най-много на по-следващото. Крайният срок е 28 април, за да може производството на генералите да бъде във връзка с празника.


– Какви други действия предстоят на министерството?

- Ние говорихме за законодателни решения, но предстои да се приемат много подзаконови нормативни актове. Някои вече излизат в Държавен вестник. Други ще излязат през следващата седмица. Устройствените правилници на МО и на ИА „Военни клубове и военно-почивно дело” влизат в сила на 25 май. Организационните заповеди и всички други документи по процедурата трябва да бъдат готови, за да се оформи структурата на министерството и на висшите командни звена. Всичко това е основната ни работа. Така че след 6 май ще отговорим на въпроса за изпращането на военнослужещи в Афганистан, който поставихте, защото той е важен въпрос.

- Готова ли е визията за висшите командни звена?


- Визията за висшите командни звена трябва да ми бъде доложена на 20 април. Реорганизацията на висшите командни звена ще става паралелно с преместването на Щаба на отбраната в сградата на Министерството на отбраната. Висшите командни звена трябва да бъдат в окончателния си вид, както се предвижда, по отношение на командния си състав на 6 май. По отношение на структурата – към 1 юли. Годишната разстановка на офицерския и сержантския състав ще завърши към 1 юли.

***
От доклада

Политическото ръководство на Министерството на отбраната през настоящата година концентрира усилията си в следните направления:

* Оптимизиране и подобряване на нормативната уредба, с цел създаване на законови условия за практическата реализация на интегрирания модел и въвеждане в практиката на ефективни антикорупционни мерки;

* Провеждане на преглед на структурата на силите;

* Разработване на Бяла книга за отбраната, която да дава ориентир на политиката за отбрана и сигурност за следващите 5-6 години;

* Разработване на План за развитие на въоръжените сили, в който да бъде намерен баланс между изпълняваните задачи, наличните ресурси и числеността на въоръжените сили и да бъде прецизирано националното ниво на амбиция за участие в ръководени от НАТО и ЕС операции и мисии.

* Продължаване на дейностите по Прегледа на ефективността и подобряване на дейностите в Министерството на отбраната и въвеждане на резултатите в практиката.


Ключов момент в политическите усилия на изпълнителната власт е въвеждането на интегрирано планиране на способностите на целия сектор на националната сигурност, което ще съдейства за изграждане на ефективна и ефикасна система за отбрана. Това означава:

* Намиране на решение за основен боен самолет, с цел гарантиране на въздушния суверенитет след 2012 г.;

* Привеждане на флота в напълно функционално състояние;

* Рационализиране на комуникационните проекти в областта на националната сигурност, с цел премахване дублирането на разходи;

* Изграждане на единна система за военно образование, квалификация и специализация;

* Модернизация на бойната подготовка;

* Поддържане на устойчива социална политика, гарантираща предвидимост и възможности за избор в кариерното развитие.

Формулирането и прилагането на адекватна на днешния ден отбранителна политика е основна задача на политическото ръководство на Министерството на отбраната през 2010 г. Това означава провеждането на отбранителен мениджмънт, основан на ефективно използване на ограничения финансов ресурс, с акцент върху професионалните качества на хората в отбраната. В този контекст настоящата година е важна и за изграждане на обществена представа за модерна и ефективна отбранителна институция, адекватна на реалностите на XXI век.

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка