Осма рота “Алтеа” бе посрещната с тържествен ритуал в Хасково

Pan.bg 09 апр 2010 | 11:16 views (3635) commentaries(0)
img
Мария Атанасова

Тържествен ритуал по посрещането и разформироването на 8-ма лекопехотна рота „Алтеа”, която изпълни мисията си в Босна и Херцеговина, се състоя в Хасково. На церемонията присъства командирът на 2-ра лекопехотна бригада бригаден генерал Ангел Главев, както и областният управител Румен Данев. Те поздравиха военнослужещите и изказаха благодарност за тяхното участие в мисията.
Бригаден генерал Главев изрази своята признателност към ротата за успешно изпълнените задачи и затвърждаването на позициите на българските контингенти в мисии зад граница. Контингентът беше в Босна и Херцеговина за периода от октомври 2009 г. до април 2010 г.
Освен лекопехотната рота, контингентът ни включваше национален елемент, военнослужещи на длъжности в щаба на EUFOR и Група за връзки и наблюдение. На българските военнослужещи в мултинационална среда се гласува изключително доверие. Офицерите и сержантите, изпълняващи задачи в Щаба на EUFOR, доказват своят професионализъм всекидневно. Офицерът по планиране и логистично осигуряване в щаба на мисията майор Георгиев сподели за високата ефективност, цялостно изпълнените задачи и положителния принос на българските военнослужещи в Щаба на EUFOR.
На длъжността офицер по охрана на силите в щаба бе капитан Димитър Димитров. Той заяви, че контингентът е изпълнил задачите си и оценката на международните сили е висока. Сподели, че опитът от мисии оказва положително влияние върху професионализма на офицерите.

Националният елемент на мисията осигуряваше координирането и административното ръководство на целия български контингент. Помощник старши национален командир в Босна и Херцеговина бе командирът на хасковското поделение подполковник Недялко Ников, който благодари на военнослужещите за техните добри резултати и ефективно представяне. Подполковник Ников заяви, че добрата оценка, дадена на българския контингент от международните сили, отразява най-точно представянето ни в Босна и Херцеговина.
Българските военнослужещи от ЛОТ къщата изпълняваха специфични задачи. Основната дейност на 8- ма лекопехотна рота беше свързана с охраната и отбраната на база “Бутмир”, контрол на автомобилния и пешеходния трафик на входовете и изходите на базата, и осигуряване на пропускателния режим в сградата на Щаба на EUFOR и NATO.
За командира на ротата капитан Христо Василев тази мисия бе първа в кариерата му като офицер. Капитан Василев заяви, че занапред ще продължи да прилага придобития опит и новости не само на нова мисия в бъдеще, но и във всекидневната си работа като командир на механизирана рота.

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка