На пресконференцията на Цонев: Бюджетът на МО не е увеличен!

Pan.bg 08 окт 2012 | 14:32 views (4348) commentaries(0)
img Текст и снимки - Д.Ставрев, сп."Клуб ОРЪЖИЕ"

Партията на екс-министър Цонев - бюджетът на МО за 2013 г. реално не е увеличен, уж са съкратени 44% от администрацията на МО, а разходите за Фонд "Работна заплата" са константа

image

Днес на пресконференция в БТА партия "Нова алтернатива" на бившия министър на отбраната Николай Цонев по повод предложенията на МО за пенсионни промени и за бюджета на ведомството през 2013 г. Участваха Николай Цонев, председател на партията
image

Корнелия Нейкова, заместник-председател на партията,
image

Теодор Одрински, представен като финансист, член на ИС на партията,
image

и Йорданка Бачева, икономист и председател на Контролната комисия на партията.
image

В изложението си Корнелия Нейкова и Йорданка Бачева обърнаха внимания на факта че въвеждането на възраст за пенсиониране ще доведе до състаряване на армията, ще спре кадровото развитие на младите офицери и в резултат ще се получи демотивация и отлив от армията.
Бе зададен въпрос защо промените засягат само армията, но не и полицията. Бе обърнато внимание че бюджетът на МО (по уточнени данни за реалното изпълнение) от 1 465 000 000 лв. през 2009 г. и 2% от БВП е спаднал на 981 000 000 и 1,24% от БВП. Партия "Нова алтернатива" потвърди данните изнесени първо от сайта airgroup2000.com че увеличението с 72 000 000 лв. в проекто бюджета за 2013 г. реално е за сметка на увеличените вноски за пенсионната система и реално няма да стигнат до заплатите на военнослужещите. Те пари само ще минат през МО и пак ще отидат в НОИ.
Бе повдигнат и въпросът защо при отчетено намаляване на числеността на администрацията на МО от 1432 души през 2009 г. до 796 през 2011 г. реално разходите на МО за ФРЗ са почтипостоянни - между 677 000 000 лв. през 2009 г. до 675 000 000 лв. през 2011 г. без да е имало увеличение на заплатите. Отговорът според партията е в скритото увеличение на щата на МО чрез създаването на новиструктури формално не влизащи в администрацията - Коменданство с 172 души и Централно военно окръжие с 622 души.
Според
Николай Цонев правителството и министър Ангелов най-вече умишлено противопоставя старина млади офицери, офицери на сержанти и войници. "Всякакви действия или бездействия при наличието на сериозен конфликт на няколкостотин километра от българските граници може да доведе до тежки последици". Според екс-министър Цонев демотивацията на военнослужещите от непрекъснатите промени или опити за такива в сферата на пенсионната политика рязко снижава боеготовността на армията. Според него военнослужещите са хора с огроничени законово права и трябва да получават някаква компенсация за това. Николай Цонев припомни че неговия екип е изготвил програма за социална политика с цел мотивация на военнослужещите, екипът на министър Ангелов е премахнал от новия ЗОВС цялата Глава Х "Социална политика". Бе обърнато внимание че съгласно Чл. 44 от заключителните разпоредби на ЗОВС е трябвало да се създаде военнен пенсионен фонд, нещо което не е станало до днес.
На въпрос дали има издадена заповед от началника на ГЩ ген. Златан Стойков за заделянена часово от тези за бойна подготовка на летците за полети на първите 3-ма в държавата - президент, премиер и председател на НС, министър Цонев заяви че не вярва да е имало такава заповед, защото подобни полети се изпълняват по правило от командирите и техните заместници, т.е. от най-подготвените пилоти и реално се лишават по-младите от възможността да получат адекватна подготовка. "Така заявленията на министър Ангелов че в тези полети летците получават подгтотовка е изключително подвеждащо. Изключително подвеждащо и неверно ече полетът с вертолета е по-евтин от ескорта на премиера Всички журналисти ще виждали че ескорта си пътува по земя, а премиерът идва с вертолета, т.е. има направени допълнителни разходи за полета, а не икономия".
Николай Цонев заяви намерение партия "Нова алтернатива" да даде на Комисията за защита от дискриминация заявленията на министър Ангелов че професионалните войници не могат да се пенсионират в БА.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка