Представиха новоназначените в ръководството на Министерството на отбраната

Pan.bg 06 апр 2010 | 14:39 views (4438) commentaries(0)
img 06.04.2010 | Спирдон Спирдонов

Августина Цветкова е новият заместник-министър на отбраната. Тя има сериозен опит в сферата на евроатлантическата интеграция. Другият заместник-министър е д-р Валентин Радев, офицер от резерва. Той е в екипа от началото на мандата. Д-р Николай Милков, дипломат от кариерата, е първият постоянен секретар на отбраната. Тази длъжност бе въведена с последните промени в Закона за отбраната и Въоръжените сили. Главен секретар на МО вече няма да има. Дългогодишният служител на министерството, който последно бе заместник-директор на дирекция „Политика за сигурност и отбрана”, Йордан Божилов е назначен за началник на политическия кабинет на миинстъра. Новият парламентарен секретар е Христо Гаджев, който идва от Министерството на културата. Д-р Тодор Тагарев е съветник на министъра по стратегически отбранителен мениджмънт. Медиен съветник на министъра продължава да бъде Марина Гарнизова. Д-р Мила Серафимова оглавява дирекция „Връзки с обществеността” на МО.
Голяма част от тези хора, подчерта министърът на отбраната Аню Ангелов, са работили в или с МО от позицията на съветници, експерти или членове на неправителствени организации с интереси в тази сфера. Те, посочи той, са личности със собствен опит и най-важното със собствено мнение и богата експертиза. Министърът на отбраната изрази надежда, че всеки от неговия екип се чувства като част от една професионална общност, която е съпричастна към проблемите на Българската армия и ще се стреми към изграждане на стабилност и доверие към МО.
Всеки месец Съветът по отбрана ще провежда по две заседания, като след всяко от тях ще има подробна информация на сайта на МО, обеща министър Ангелов. Освен това той, неговите заместници или други длъжностни лица при наличие на обществено значими въпроси ще дават регулярно, обикновено всеки месец, пресконференции. Днес например на оперативно заседание при министъра са били обсъдени много важни подзаконови актове, които предстои да бъдат приети. Става дума за класификатора на длъжностите на военнослужещите, наредбата за допълнителните възнаграждения и наредбата за изплащане на възнаграждения и обезщетения на военнослужещите. 2010 г. ще бъде година на строителство на една взаимнообвързана, непротиворечаща си нормативна база и най-важното даваща основата на това, което целим да направим, отбеляза министърът. Основните намерения са свързани както с реформата на администрацията на МО, така и с реформата на висшите командни звена. Заедно с това, уточни министърът, трябва да се проведат прегледите на структурата на Въоръжените сили. На базата на изводите от тях ще бъде направена Бяла книга за отбраната и Въоръжените сили, която ще създаде условията за разработването и приемането до края на годината на нов План за развиите на Въоръжените сили.

image
На снимката: Министърът на отбраната Аню Ангелов с членовете на политическия кабинет, които той представи и заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Минко Кавалджиев.
Снимка Александър Червенков

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка