МО отива на международен съд за дългове

Pan.bg 30 мар 2010 | 11:56 views (2284) commentaries(0)
img Никола Лалов
Военното министерство ще бъде изправено много скоро пред Международен арбитражен съд заради неизплатени средства по големите договори за модернизацията на Българската армия. Това обяви министърът на отбраната Аню Ангелов в понеделник. Според него ситуацията с текущата издръжка на армията не е била толкова тежка дори през 1996 година, а допълнителни пари могат да се осигурят предимно от съкращения.

В същото време министърът съобщи, че следващата година планира да обяви многомилионния конкурс за закупуване на изтребители.

Фирмите очаквано не се отказват от добри договори


България рискува да бъде изправен на съд заради договорите за закупуване на транспортни самолети с италианската компания "Аления Аеронавтика" и за придобиването на нови хеликоптери с френската компания "Юрокоптер", посочи Аню Ангелов. От думите му стана ясно обаче, че едва ли ще се стигне до решаване на проблемите по сделките без плащане или съд.

Той уточни, че към момента с "Аления" дори не се водят проговори, тъй като фирмата отказва да се откаже от редуциране на сумата по контракта. Договорът, подписан през 2006 г., е за 5 машини "Спартан" на обща стойност 91 млн. евро. Досега страната ни е получила два самолета, единият е повреден.

От "Спартан" са обяснили, че единствената ревизия, на която са склонни, е да се откажат от доставката на последните два самолета, но настояват за договорените пари да бъдат закупени други продукти на фирмата.

С френската компания "Юрокоптер" в момента се водят преговори. От думите на Ангелов се разбра, че за да се реши въпросът в преки разговори, фирмата трябва да се откаже от част от договорените средства.

Контрактът е сключен през 2005 г. и по него военното министерство купи 18 хеликоптера - 12 "Кугър" за военновъздушните сили и 6 вертолета "Пантер" - за 358 млн. евро. Сега идеята на Ангелов е България да си доизплати 12 хеликоптера "Кугър" и да се откаже от "Пантер"-ите. Допълнителен нюанс към преговорите е и схемата на сделката. През 20006 г. тогавашният министър на отбраната Веселин Близнаков подписа договор с френската банка “Сосиете Женерал” за гаранционен депозит от 60% по проекта.

"Има заробващ договор, с който без да е доставено въоръжение и прието по надлежен ред 60% от стойността му се заплаща от "Сосиете Женерал". Така без да сме получили техника вече трети месеца теглят по 60% от стойността на хеликоптерите "Пантер". Нашата цел е да пренасочим тези средства за плащанията за вече доставените хеликоптери "Кугър", след което да прекратим договора", посочи Ангелов.

Консултант на "Юрокоптер" по сделката бе бизнесменът Николай Гигов. Юридическият съветник на "Сосиете Женерал" за тази сделка бе Тодор Батков.

МО се насочва към изтребител втора ръка

Военният министър съобщи още, че другата година ще има политическо решение за започване на конкурса за придобиване на многоцелеви изтребители и очаква първите машини да бъдат доставени през 2013-2014 година. За да стане това факт обаче, България трябва много скоростно да сключи договор за самолети втора ръка.

Практиката показва, че те могат да бъдат доставени до две години след подписите под контрактите. За доставката на нови се изискват до 4-5 години.

"Нов за България, не съм казал нов изтребител", коментира въпроса Ангелов и уточни, че се надява на по-добри условия от страната, която ще достави самолетите за България.

Преди обявяването на конкурса трябва да се вземе политическо решение дали да бъдат купувани нови или втора ръка изтребители.

Президентът на Атлантическия клуб Соломон Паси пък съобщи, че САЩ са предлагали изтребители F-16 втора ръка на предишното правителство.

Ген. Ангелов отхвърли възможността българското въздушно пространство да бъде охранявано от други страни членки на НАТО, каквато практика има при балтийските страни и България да се откаже от скъпоструващите изтребители.

В зависимост от бройката самолети, която България ще поръча, сумата по договора може да отиде над 1 млрд. евро.

Преди десетина дни началникът на Щаба на отбраната ген. Симеон Симеонов обяви обаче, че България трябва да закупи нови изтребители, а не "втора ръка" независимо от големите разходи.

Към поръчката проявяват интерес много производители, които предлагат различни оферти, включително и "на старо". България може да избира сред френските "Рафал", шведските "Грипен", "Юрофайтър" на консорциума ЕАДС, американските F-16 и други.

В момента България разполага със съветски изтребители МиГ 21 и МиГ 29, но Симеонов съобщи, че ресурсът на първите изтича през 2012 година.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка