До края на годината ще бъде направен преглед на отделните видове въоръжени сили с цел преструктуриране

Pan.bg 29 мар 2010 | 17:10 views (2086) commentaries(0)
img
29-03-2010 | 15:26 | Агенция Фокус

До края на годината ще бъде направен преглед на отделните видове въоръжени сили и ще се търсят възможности за тяхното преструктуриране в зависимост от необходимите и наличните ресурси, както и в зависимост от задачите, които отделните сили трябва да изпълняват приоритетно. Това каза в своя публична лекция министърът на отбраната Аню Ангелов, предаде репортер на Агенция “Фокус”.
Прегледът се осъществява на два етапа, като първият е приключил през февруари. Вторият етап трябва да завърши през август. Така например ще стане ясно кои поделения от Сухопътните войски ще трябва да бъдат преструктурирани във връзка с възможностите им за бързо развръщане в отговор на определени сценарии. По отношение на Военновъздушните сили ген. Ангелов каза, че в най-оптимистичния вариант, страната ни ще придобие нов изтребител, едва 2013-14 година. Междувременно в хода на лекцията стана ясно, че подготвяните за евентуална сделка с България изтребители F-16, са включени в общия пакет за продажба на самолети за Румъния.
По отношение на противоракетната отбрана министърът бе категоричен, че страната ни изцяло застава зад това, тя да бъде включена в елементите на противовъздушния щит на НАТО. Въпреки това все още нито на официално, нито на неофицилно ниво са водени каквито и да е било преговори както за конкретните технически параметри на тези елементи, така и за възможностите за разполагането им на наша територия.
По отношение на готвената нова стратегическа концепция на НАТО ген. Ангелов каза, че нейното значение е важно и за изготвянето на нова стратегия за национална сигурност на България. Министърът подчерта, че паралелно у нас се работи и върху нова военно-отбранителна стратегия, както и върху план за развитието на въоръжените сили от гледна точка на ресурсите, числеността и бойните способности. Не може родното МО да наброява състава на холандското и белгийското, взети заедно, категоричен е генералът. Според него вече са направени разчети за това, какви ресурси ще се освободят при съкращение на кадри в системата на отбраната.


Юлиан ХРИСТОВ
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка