Аню Ангелов участва в среща на министрите на външните работи и министрите на отбраната на държавите-членки на НАТО

Pan.bg 18 апр 2012 | 08:29 views (1908) commentaries(0)
img Аню Ангелов участва в среща на министрите на външните работи и министрите на отбраната на държавите-членки на НАТО

Министърът на отбраната Аню Ангелов замина вчера, 17 април, за Брюксел, Белгия. Той участва в съвместна неформална среща на министрите на външните работи и министрите на отбраната на държавите-членки на НАТО.

Във връзка с предстоящата Среща на върха на Алианса в Чикаго, която ще се проведе през май 2012 г., основните теми на дискусиите ще бъдат операцията на НАТО в Афганистан, конкретни проекти от концепцията за интелигентна отбрана и перспективите пред партньорствата на Алианса.

По време на първия ден от форума се проведе съвместната среща на министрите на външните работи и министрите на отбраната на държавите-членки на НАТО и заседание на Североатлантическия съвет.

Сред основните теми на обсъжданията бе трансформацията на участието на международните сили за поддържане сигурността в Афганистан, профилът на мисията на НАТО след 2014 г., както и начинът на финансиране на афганистанските сили за сигурност.

Други важни теми бяха определените в Стратегическата концепция мерки за осигуряване на НАТО с необходимите способности за посрещане на предизвикателствата в настоящите финансови условия, както и бъдещото засилване на мрежата от партньорства, в контекста на глобалната сигурност.

По-късно вчера, по време работна вечеря, министрите на отбраната на Европейския съюз обсъдиха съдържанието на посланията на ЕС към Срещата на върха на НАТО, като наблегнаха на политическата воля за осигуряване на необходимите способности, развиването им, подобряването на синергията и избягване на дублирането на усилията между ЕС и НАТО. По време на разговорите бяха дискутирани и основните предизвикателства пред инициативата за обединяване и споделяне на способности (Pooling & Sharing).

Вторият ден на срещата ще продължи с работна сесия на министрите на външните работи на тема партньорството НАТО – Русия, и със съвместно заседание с участието на държавите с принос към ISAF, които не са членки на НАТО.

На 17 април министър Ангелов участва във вечеря на министрите на отбраната на Европейската народна партия, на която беше обсъдена предстоящата Среща на върха на НАТО в Чикаго.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка