Warning: getimagesize(://<img src="http://airgroup2000.com/gallery/albums/userpics/33973/SRT.JPG" alt="image" border="0" />): failed to open stream: Няма такъв файл или директория in /home/panbgwz9/public_html/view_article.php on line 197

Ученици посетиха военно формирование от 61-ва Стрямска механизирана бригада

Pan.bg 13 апр 2012 | 08:23 views (3089) commentaries(1)
image" alt="img" /> МО

Ученици посетиха военно формирование от 61-ва Стрямска механизирана бригада

Ученици от Природо-математическата гимназия „Никола Обрешков” в град Казанлък посетиха военно формирование от 61-ва Стрямска механизирана бригада в града, с командир подполковник Емил Симеонов.

Посещението е част от реализацията на ученически проект „Млад армеец”, разработен от екип от 12 „г” клас на Природо-математическата гимназия. В писмо до министъра на отбраната, изпратено на неговия електронен адрес, гимназистите посочват, че целта на проекта е да запознаят по-малките ученици с постиженията на Българската армия и нейните традиции. „Запознавайки по-малките ученици, ние планираме да им дадем полезно познание, което ще спомогне за развитието на общата им култура и национално самосъзнание, както и да създадем занимателни игри и посещения на военни институции”, посочват авторите на проекта.

Ученическият проект „Млад армеец” e подкрепен от министъра на отбраната Аню Ангелов и ще се реализира със съдействието на Министерството на отбраната. Той включва запознаване на учениците от Природо-математическата гимназия „Никола Обрешков” в часовете на класния ръководител със забележителни събития от българската военна история, със структурата и организацията на Въоръжените сили на Република България и с възможностите за обучение във висшите военни учебни заведения. Вторият етап на проекта е свързан с посещения на ученици от пети и шести клас във военни формирования от 61-ва Стрямска механизирана бригада, където те ще се запознаят с основното въоръжение и техника на Сухопътните войски, а третият - с провеждане на различни състезателни игри, с участието на ученици.

По време на първото посещение във военното формирование от 61-ва Стрямска механизирана бригада в Казанлък, началникът на Щаба на формированието майор Петко Цанев запозна учениците с основното въоръжение и техника. Те разгледаха бойните машини на пехотата (БМП-1) и самоходни минохвъргачки „ТУНДЖА” и се запознаха със стрелковото въоръжение: автомат „Калашников”, картечница „Калашников”, ръчна противотанкова гранатохвъргачка (РПГ–7В), пистолет „Макаров”, снайперова винтовка „Драгунов”, както и с противотанковите средства – ПТУРК „ФАГОТ” и „СПГ-9” (самоходна противотанкова гранатохвъргачка).

Учениците проявиха интерес към специалностите на военнослужещите. Класният ръководител Светла Бюйлекова разясни, че за реализирането на проекта „Млад армеец” училището организира игри с военно-приложен характер като: оцеляване, ориенитиране в непозната местност и оказване на първа медицинска помощ. Тя изрази надежда за продължаване на взаимодействието с военнослужещите от формированията на Българската армия при обучението на учениците.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  Тъпанара 14 апр 2012, 18:50
   
  0
   
  0

  СПГ-9 не е самоходна противотанкова гранатохвъргачка, а е станочна.

  Със "Самоходна педераска група-9 човека" се бъзикаха с еСПеГейците.

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка