„Страните от Югоизточна Европа трябва да задълбочат сътрудничеството си по проекти в рамките на „интелигентната отбрана”

Pan.bg 13 апр 2012 | 08:09 views (2237) commentaries(0)
img „Страните от Югоизточна Европа трябва да задълбочат сътрудничеството си по проекти в рамките на „интелигентната отбрана” на НАТО и инициативата за обединяване на способности и споделяне на разходи на ЕС” – каза вчера, 12 април, министър Аню Ангелов по време на Срещата на министрите на отбраната в рамките на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа в Белград.

„Тези инициативи ни предоставят големи възможности за сътрудничество в регионален мащаб” – допълни още той и обясни, че България вече работи по проект за ролята на жените на ръководни длъжности в сигурността и отбраната („Female Leaders in Security and Defense?) и за изграждането на Център за изследване, изграждане и развитие на способности на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия.

Министър Ангелов потвърди предложението на България за постоянно разполагане на щаба на Многонационалната бригада "Югоизточна Европа" (SEEBRIG) в страната ни като важна стъпка към подобряване на оперативните й способности за действие при кризи и участие в мисии и операции. „Бригада „Югоизточна Европа” е важно регионално постижение и доказателство за политическата воля на страните от региона да си сътрудничат в сферата на отбраната, но ние трябва да я превърнем в ефективен и използваем инструмент”, заяви министър Ангелов.

По време на срещата министър Ангелов приветства инициативата на Сърбия да постави във фокуса на разговорите въпросите за съхраняване и унищожаване на складови запаси от малки оръжия и боеприпаси и изрази готовността на България да споделя своя опит в тази сфера.

Министър Ангелов още веднъж подчерта значимостта на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ) като платформа за обсъждане на конкретни въпроси с регионална значимост и потвърди подкрепата на страната ни за европейската и евроатлантическата перспектива на страните от Западните Балкани.

Подкрепата за продължаващата политика „на отворени врати” на НАТО и ЕС като начин за постигане на трайна стабилност и просперитет в региона беше изразена и в Декларация, приета от министрите на отбраната на тяхната пета среща. В Декларацията се посочва още необходимостта от насърчаване на многонационалните подходи за справяне с общите предизвикателства в сферата на отбраната като „интелигентната отбрана” на НАТО и инициативата за обединяване на способности и споделяне на разходи на ЕС. В Декларацията министрите приветстват и стартирането на Проекта за ролята на жените на ръководни длъжности в сигурността и отбраната, в който България е водеща.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка