ФОТООКО: Валидираха марка за 100 години български ВВС

Pan.bg 12 апр 2012 | 15:57 views (3914) commentaries(1)
img Снимки - МАКСИМ ГЕНОВ, сп."КЛУБ КРИЛЕ"

Церемония по валидирането на пощенска марка, посветена на 100-годишнината от първия боен полет на българската авиация се състоя днес на 12 април - Международния ден на авиацията и космонавтиката, в Централния военен клуб. В нея участваха заместник-министърът на отбраната Валентин Радев, заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Валери Борисов, командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Константин Попов, представители на Командването на Военновъздушните сили и на българската авиационна общност.
Филателното издание представя уникалния самолет „Албатрос”, с който е осъществен първия боен полет. Негов автор е прфесор Георги Янков, преподавател в Националната художествена академия.
Пощенската марка е в тираж 130 хиляди и номинална стойност - 65 ст. Тя ще бъде своебразно послание до хиляди в България и зад граница, с което ще допринесе за ознаменуването на 100-годишнината на българската военна авиация.
След валидирането на марката продължи започналата вчера международна конференция „Авиацията в съвременната геополитика и стратегия на Европейския съюз, НАТО, коалициите и държавите”. Участниците бяха поздравени от ръководителя на форума почетният председател на фондация „Български ВВС” генерал от резерва Михо Михов. Полковник от резерва професор доктор Петър Гецов, директор на ИКТИ- БАН, отбеляза, че България е шестата страна в света с космонавт. Преди 33 години в Космоса излетя генерал-майор Георги Иванов, който участва в първия ден на конференцията. През 1972 г. България става 18-та космическа държава в света. До 2020 г. ще бъдат възстановени полетите до Луната, а до 2025 г. ще стигнем до Марс, прогнозира професорът. България участва и в двата проекта, каза още той.


image

image
Зам.министър Радев и ген.Попов валидират марката

image
Снимка - сайт на ВВС

image
Ген.Попов по време на втория ден на конференцията

image
Вторият ден на конференцията

image
Марката за 100 години ВВС

image

image
Ген.Михов и Пламен Стойчевски

image
Ген. Манев, зам.министърът Радев и ген. Попов

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  Швейк 14 апр 2012, 17:01
   
  0
   
  0

  Само не мога да разбера този ухиленият на какво се радва толкова?!

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка