За пътя на военната ни авиация, четете монографията на полковник Димитър Недялков

Pan.bg 12 апр 2012 | 00:36 views (1948) commentaries(0)
img Спирдон Спирдонов, ОТБРАНА

Уникално творение, в него няма скука. Така командирът на ВВС генерал-майор д-р на военните науки Константин Попов определи монографията „Историята на българската военна авиация”. Книгата беше представена снощи при голям интерес. Автор е летецът-пилот I клас полковник професор доктор на военните науки Димитър Недялков – заместник-декан на факултет „Командно-щабен” на ВА „Георги С. Раковски”. Издател – Военно издателство ЕООД. Проявата бе в рамките на провеждащата се вчера и днес в ЦВК Международна научна конференция на тема „Авиацията в съвременната геополитика и стратегия на Европейския съюз, НАТО, коалициите и държавите”. В нея участваха началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов, заместник-командирът на ВВС бригаден генерал доктор на военните науки Румен Радев, почетният председател на фондация „Български ВВС” генерал от резерва Михо Михов, председателят на фондация „Български ВВС” генерал-майор от резерва доцент Евгени Манев, офицери от ВВС, генерали и офицери от резерва и запаса от ВВС, курсанти от факултет „Авиационен” на НВУ „Васил Левски”, преподаватели и студенти от ТУ-София, филиал Пловдив, представители на авиоремонтната ни индустрия.

Това е седмата поред книга на полковник Недялков, който е дългогодишен преподавател в академията и изследовател на авиационната история на България. От този вид тя е едва третата в България, каза полковник Валентин Цветанов, който имаше честта да води презентацията на творбата на своя съвипускник. Монографията обхваща периода от зараждането на авиационната идея в България в края на XIX век до съвременните Военновъздушни сили. В нея има 600 фотографии, картини и чертежи. Високата й историческа и патриотична значимост бе констатирана от професор Андрей Пантев, който освен народен представител е и почетен член на Клуба на авиацията.

Това бе изключително трудна книга за мен, сподели полковник Недялков. Българската военна авиация, подчерта той, е космос от събития и съдби, преплетени една в друга. Представянето на книгата бе своеобразно продължение на неговото изказване „Значения на поуките от 100-годишната авиационна практика за определяне приоритетите в перспективната система на българската военна авиация” по време на конференцията. Авторът изрази мнение, че в своята история българската авиация е преодолявала не едно тежко положение, благодарение на активната намеса на държавата. След Ньойския договор през 1919 г. залагаме на развитието на авиационното образование и на собственото самолетостроене (ДАР). Тази политика се прилага и след Парижкия договор през 1947 г. Възниква Военновъздушното училище в Долна Митрополия и разчитаме на нашите самолети Лаз. Полковник Недялков прогнозира, че ще дойде времето, когато чувствително ще се повиши нивото на авиационното образование у нас. Българското самолетостроене, продължи той, отново ще осигурява техника за родните ВВС.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка