ФОТОООКО: Конференция за 100 години български ВВС

Pan.bg 12 апр 2012 | 00:19 views (3412) commentaries(0)
img Снимки - САЙТ НА ВВС

image

image

image

image

image

image

image

Международна научна конференция на тема „Авиацията в съвременната геополитика и стратегия на Европейския съюз, НАТО, коалициите и държавите” започна днес, 11 април, в Централния военен клуб в София.

От името на министъра на отбраната Аню Ангелов, заместник-министърът на отбраната Августина Цветкова поздрави организаторите на конференцията за поетия обществен ангажимент да поставят в центъра на вниманието актуални въпроси, свързани с динамичните геополитически процеси, архитектурата и приоритетите на системата за сигурност.

В доклада си заместник-министър Цветкова се фокусира върху характеристиките на съвременната среда за сигурност и произтичащите от тях предизвикателства пред отбранителната политика. „Страната ни трябва да увеличава своите способности за отбрана, за да бъде адекватна на съвременните рискове и заплахи”, подчерта в изказването си тя.

По отношение на ролята на авиацията в отбраната на страната и колективната система за сигурност, заместник-министър Цветкова посочи, че в съвременната геополитическа среда за отбрана и сигурност свойствата на авиацията, както и предимствата при нейното използване за разрешаване на кризи и конфликти, я превръщат във важен инструмент за постигането на политически и военни цели, защото развитието на авиацията е мярка за развитието на научните и технологичните постижения на обществото. „ВВС гарантират въздушния суверенитет на Република България като осъществяват наблюдение, охрана и отбрана на въздушното ни пространство. Те изпълняват и задачи в системата за колективна отбрана на НАТО”, каза заместник-министър Цветкова и допълни, че с развитието на обществата и технологиите историческата роля на военната авиация непрекъснато се увеличава.

На конференцията присъстваха началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов, командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Константин Попов, генералният директор на държавно предприятие „Ръководство на въздушното движение” Диян Динев и Минчо Цветков, главен директор на главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация".

Във форума участват представители на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Командването на Военновъздушните сили, Фондация „Български ВВС”, Военна академия „Г.С.Раковски”, Българска академия на науките, Технически университет – филиал Пловдив, Асоциация на българските авиокомпании, Института по отбрана и др. Сред участниците, представящи чуждестранни организации, ще бъдат представители на Евроконтрол, Европейската комисия и Европейската космическа агенция, и Международния инвестиционен фонд. Дискусията по време на конференцията ще се фокусира върху дефинирането на управленски препоръки по управление на въздушното пространство, летищните комплекси и използването на авиацията и съвременните високотехнологични постижения като инструмент за формиране на геополитики и стратегии на ЕС, НАТО, коалициите и държавите.

Международната научна конференция е посветена на 100-годишнината от първия боен полет на българската авиация на 16 октомври 1912 г.
На 16 октомври 1912 година е първото бойно кръщение на българската авиация в небето над Одрин по време на Балканската война. Датата е знаменателна не само за българската, но и за световната авиация и въздухоплаване. Тогава двама български летци, поручиците Радул Милков и Продан Таракчиев, осъществяват първия боен полет в Европа, който ще се запише в авиационната история като първото европейско бойно използване на самолета.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка