Проф. Андрей Пантев: Бойната ни авиация стои наравно по мащаб и пропорция с останалите европейски сили

Pan.bg 11 апр 2012 | 22:58 views (2760) commentaries(0)
img Агенция "Фокус" / Армия

Фактът, че България има най-доброто въздухоплаване на Балканите, е част от онази голяма историческа реабилитация, която българите реализираха чрез своята държава още в края на XIX век. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” историкът проф. Андрей Пантев по повод 100-годишнината от първия боен полет на българската авиация.
Това себеусещане на българската държавност се изразява най-вече в това, че за много кратки срокове от едни времена, които изглеждаха небългарски, когато на българите се гледаше като на второкласен тип – етнически и културен, изведнъж се оказа, че България преодолява една вековна изостаналост, каза той.
„Бойната ни авиация стои наравно по мащаб и пропорция с останалите европейски сили. Самият факт, че първи употребяваме това транспортно в началото и екзотично средство като аероплана и за бойни цели, не означава, че ние сме варвари, които се възползват от постиженията на техниката, а означава, че ние търсим един цивилизован начин за освобождение на останалата част от българските етноси по четирите краища на България и за предизвикване на един респект към нас, който до тогава липсваше или слабо присъстваше в имиджа на българите пред очите на света”, посочи още проф. Пантев.
Оказва се, че българите са по-изобретателни от държави и нации с много голяма историческа дистанция, като модерна държавност, каза той.

По повод бойното използването на самолета за първи път от българи, проф. Пантев посочи: „Българите гледат на своето участие във войните за национално освобождение и като един модернизационен процес и най-вече, защото нашият стремеж е да покажем, че не сме такива, каквито ни мислят до тогава”.
Този стремеж се изразява не само в подвизите ни при Одрин и Тутракан и по полята на Македония, Добруджа и Тракия, но и в българското и балканско небе, каза той.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка