Конференция обсъжда бъдещето на авиацията и модернизирането на ВВС

Pan.bg 11 апр 2012 | 17:06 views (2606) commentaries(0)
img otbrana.com

В ЦВК продължава Международна научна конференция „Авиацията в съвременната геополитика и стратегия на ЕС, НАТО, коалициите и държавите”. Тя е организирана от Военновъздушните сили на Република България и Фондация „Български ВВС”. Целта на конференцията е да формираме държавно-управленски препоръки по проблемите на развитието на българската авиация, посочи генерал от резерва Михо Михов. Той ръководи проявата, като почетен председател на Управителния съвет на фондация „Български ВВС”. Имаме нужда от стратегия, която да гарантира напредъка и бъдещето на авиацията ни, подчерта още той.

За съвременната българска военна авиация и нейните съюзни ангажименти по изпълнение на „Air Policing” говори заместник-командирът на авиобаза „Граф Игнатиево” полковник Иван Лалов. Той припомни, че авиобазата започна да изпълнява задачи в интегрираната система за ПВО на НАТО 24 часа преди България да стане член на Алианса. Изпълнението на тази мисия означава 15-минутна готовност на двойка изтребители 24 часа в денонощието и седем дни в седмицата. За това, разбира се, е необходима и съответната техника. Както и сериозна подготовка на екипажите и развита инфраструктура.

Оправдан интерес предизвика изказването на полковник от резерва доцент д-р Светлозар Асенов от ТУ-София, филиал Пловдив, за възможния избор: нов модел боен самолет за българските ВВС или модернизация. Неговата разработка е съвместно с полковник от резерва доцент д-р Златко Златев. Според полковник Асенов трябва да се премине към стратегия на въоръжаване на българската бойна авиация с нови многоцелеви комплекси. Той смята, че най-правилното решение за българските ВВС е снабдяване с нов многоцелеви изтребител от европейски производител.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка