Аню Ангелов ще участва в Среща на министрите на отбраната в рамките на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа

Pan.bg 11 апр 2012 | 16:45 views (1552) commentaries(0)
img Аню Ангелов ще участва в Среща на министрите на отбраната в рамките на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа

Министърът на отбраната Аню Ангелов заминава днес, 11 април, за Република Сърбия, Белград. Той ще вземе участие в Срещата на министрите на отбраната в рамките на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа.

По време на форума ще бъдат дискутирани въпроси, свързани със стабилността и сигурността в региона на Югоизточна Европа, сътрудничеството между страните на двустранна и многостранна основа, общи инициативи по съхраняване и унищожаване на складови запаси от малки оръжия и боеприпаси, както и възможностите за задълбочаване на сътрудничеството между отделни страни във връзка с инициативата за „интелигентна отбрана” на НАТО.

Широкият формат на срещата дава възможност за обсъждане на конкретни предложения по отношение на стабилността на региона и прилагане на нови подходи за тяхното реализиране.

В рамките на форума министър Ангелов ще проведе срещи с министрите на отбраната на Република Сърбия Драган Шутановац, на Турция Исмет Йълмаз и на Черна гора Милица Пеянович-Джуришич.

Процесът за сътрудничество в Югоизточна Европа започва през 1996 г. със срещата на министрите на външните работи на страните от Югоизточна Европа в София.

Това е форум за дипломатически и политически диалог, който развива регионалното сътрудничество в следните области: укрепване на стабилността, сигурността и добросъседството; икономическо развитие; хуманитарни, социални и културни въпроси; правосъдие, борба с организираната престъпност, незаконния трафик на наркотици и оръжие, тероризма.

В рамките на дейността на страните-участнички в ПСЮИЕ са проведени четири срещи на министрите на отбраната: през април 2004 г. в Сараево, през март 2005 г. в Букурещ, през март 2008 г. в София и през март 2011г. в Будва.

В ПСЮИЕ страни-участнички са: Албания, Босна и Херцеговина, България, Гърция, Република Македония, Молдова, Румъния, Словения, Сърбия, Турция, Хърватия и Черна гора.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка