По препоръка на омбудсмана МО преведе 44 000 лв. на Съюза на военноинвалидите

Pan.bg 11 апр 2012 | 07:53 views (2084) commentaries(0)
img По препоръка на омбудсмана МО преведе 44 000 лв. на Съюза на военноинвалидите

Спирдон Спирдонов
otbrana.com

Министърът на отбраната Аню Ангелов е превел по препоръка на омбудсмана на Република България Константин Пенчев на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите 44 000 лв. за социално подпомагане. Това става ясно от Доклада на дейността на омбудсмана за минала година, който е внесен в Народното събрание. Подпомагането е по повод на Коледни и Новогодишни празници.


В институцията, е записано в доклада, постъпиха голям брой сигнали от родители на военноинвалиди и военнопострадали от страната, които се оплакват, че еднократни помощи по повод настъпването на Коледните и Новогодишни празници през последните три години се отпускат само на определена група правоимащи – членуващите в Комитета на родителите и близките на загиналите и пострадалите в казармата, като по този начин извън обхвата на помощта остават лица, които са също военнопострадали. Отправих, посочва Константин Пенчев, препоръка до министъра на отбраната разпределянето на средствата, отпуснати като еднократна помощ, да се извърши по справедлив начин и въз основа на ясни критерии, без да се достига до дискриминация и накърняване на правата на отделните граждани. Вследствие на препоръката, се подчертава в доклада, министърът на отбраната преведе договорените със Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите средства за социална подкрепа в размер на 44 000 лв.

Това е единственият текст в доклада, който пряко се отнася до Министерството на отбраната. През 2011 г. до омбудсмана са подадени рекорден брой оплаквания за целия период на съществуване на институцията – 5 530. Те са с 50 % повече в сравнение с 2010 г. Значителното увеличение на оплакванията е започнало през последните два месеца на 2010 г. и продължи през цялата 2011 г.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка