В НВИМ представиха уникална книга: "Алманах на Сухопътните войски на България"

Pan.bg 10 апр 2012 | 13:47 views (9213) commentaries(0)
img Максим ГЕНОВ, снимки П.Панчелиев

Днес в една от залите на националния военноисторически музей, София представиха уникалната книга: "Алманах на Сухопътните войски на България".
На събитието присъстваха заместник-министърът на отбраната Августина Цветкова, началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов, командирът на Сухопътни войски генерал-майор Стефан Василев, команвдващия на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Атанас Самандов, служители на НВИМ и много гости.
Прекрасната книга е дело на екип от музея начело с нейния директор д-р Соня Пенкова, д-р Даниела Ганчева и Диана Иванова. Създадена е по съвместен проект с Асоциация на Сухопътните войски на България и Фондация „Българско военноисторическо наследство”. Речи произнесоха Августина Цветкова, д-р Соня Пенкова, проф. Георги Марков, ген.Кирил Цветков и Людмил Богданов от Фондация „Българско военноисторическо наследство”.
С издаването на „Алманах на Сухопътните войски на България” се поставя своеобразно начало на отбелязването на 100-годишнината от Балканските войни, тъй като създателите му го посвещават на героизма на Българската пехота, проявен по време на битките.

Съдържанието на книгата се базира на съществуващата научна литература и на сведения от мемоари и спомени. Богатият илюстративен материал включва 250 оригинални фотографии от фонда на Националния военноисторически музей, повечето от които не са показвани до момента. Книгата е в люксозна опаковка, с отделни дебели корици, 230 страници текст.
Ген. Цветков заяви, че това е първата от общо 4-те части на историята на Българската армия след 1878 г. Предстои издаването и усилената работа по част 2 - Първата световна война, част 3 - Втората световна война, част 4 - Студената война.

Екипът на сп."Клуб ОРЪЖИЕ" (издател, създател и собственик на марката - ИК "ЕЪР ГРУП 2000") и Pan.bg поздравява д-р Соня Пенкова, нейният екип и всички участници в книгата с прекрасното начинание!


image
Зам.-министърът на отбраната Августина Цветкова представи книгата

image
Д-р Соня Пенкова - автор на книгата и директор на НВИМ

image
Екипът на книгата

image
Мариета Станева от НВИМ

image
Ген.Самандов

image
Г-жа Цветкова с интерес разглежда книгата

image
Г-жа Цветкова в разговор с ген.Симеонов

image
Ген.Василев

image
Ген.Симеонов

image
Големите гости от БА

image
Людмил Богданов от Фондация „Българско военноисторическо наследство”

image
Момент от снимковата презентация

image
Проф.Георги Марков

image
Ген.Цветков


image
Самолет Су-22 от външната експозиция на НВИМ
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка