Индия се готви за изстрелване на своята първа междуконтинентална ракета „Агни-5”

Pan.bg 10 апр 2012 | 13:04 views (2562) commentaries(2)
img АРМС-ТАСС
В Индия започна обратното броене за отчитане времето до старта на първата първа балистична междуконтинентална ракета „Агни-5”. Изстрелването е планирано да се осъществи в периода 18-24 април от ракетния център в източния щат Ориса, намиращ се в района на Бенгалския залив. При успешно изпитание Индия ще се нареди заедно със САЩ, Русия и Китай, разполагащи с подобно ракетно въоръжение. „Агни-5” ще може да поразява цели в по-голямата част на Азия, както и да достигне до северните райони на Китай, а също и до Европа.
При първия опит ракетата ще се изстреля за достигане на максималната далечина от 5000 км. Ако всички изпитания на тристепенната ракета с твърдо гориво протекат успешно, то след три години „Агни-5” ще постъпи на въоръжение в индийските сили за ядрено сдържане.
Теглото на "Агни-5" достига до 50 т, дължина - 17,5 м, диаметър - 2 м, масата на ядрената бойна глава – 1 т. Ракетата може да се бъде и с разделящи се бойни глави, всяка с индивидуална система за насочване за поразяване на няколко цели, както и с ‘лъжливи’ бойни глави за преодоляване на ПРО на противника.
Подобни ракети вече са приети на въоръжение в Китай, който ги е разположил в Тибет и други райони, позволяващи да достигнат цели в северните и средни части на Индия.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 2

 1. #1
  егер 10 апр 2012, 13:38
   
  0
   
  0

  Франция също разполага с междуконтинентални балистични ракети.
  От друга страна ракети със радиус до 5500 км се водят със среден радиус и влизат в обхвата на договора за забрана малкия и средния радиус. Не знам дали Индия е страна по договора и дали , в рамките на майтапа, можем да очакваме да я домократизират набързо.

 2. #2
  джим 10 апр 2012, 14:06
   
  0
   
  0

  Договорът, забранява разпространението и съдействието при разработка от трети страни, но не и самостоятелното конструиране. Тоест Индия, може сама да си създаде за собствени нужди подобна ракета, но няма право да я продава да други държави, нито да им помага те да разработят такава.
  Относно демократизацията на Индия. Ами те са си доста демократични, т.е. нямат огромни залежи на петрол и имат мощна армия :D

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка