120 години от рождението на човека-история - командира, олимпиеца генерал Владимир Стойчев

Pan.bg 06 апр 2012 | 12:56 views (3205) commentaries(0)
img Красен Костадинов, ОТБРАНА

Историята се пише от най-дръзките личности. От личности, които самите са история. Такава личност е генерал Владимир Стойчев –с тези думи започна тържествената вечер за 120 годишнината от рождението на генерал Владимир Стойчев.
В препълнената концертна зала на Централния военен клуб доклад за огнениия път на генерала изнесе военният журналист, полковник от запаса Стефан Стефанов. Той се спря на трудното му детство. Описа срещата му с генерал Радко Димитриев по време на Балканската война. Проследи пътя му като командир и дипломат преди войната. Описа водената от него Първа армия с „Напред към Берлин!”. Удостоен е с най-високият руски орден „Михаил Kотузов” I степен. Посланик е в САЩ. Два пъти е Герой на труда, Герой е на България. Председател и почетен председател е на Българския олимпийски комитет. Член е на Международния олимпийски комитет. Името му е записано със златни букви и в нашата история и в световната летопис , каза накрая ораторът.
image
„ Всяка нация, всяка армия има нужда да се връща към своите герои за да черпят сили за своето развитие..” – бе отбелязано в поздравителния адрес на военния министър. Заместник-министърът на отбраната Валентин Радев връчи плакет на МО на директора на държавното спортно училище, носещо името на генерал Стойчев. Той поздрави ветераните, учениците и следовниците на големия воин в Българската армия.

Прочетен бе поздравителен адрес от председателя на БОК Стефка Костадинова. Заместник-министър Иван Ценов награди бивши директори на спортното училище и спортни деятели. Напомнена бе спортната слава на училището.
На тържеството присъстваха съветникът на президента по националната сигурност генерал от резерва д-р Стоимен Стоименов, председателят на СОСЗР генерал-лейтенант от резерва Стоян Топалов , офицери,ветерани, ученици и граждани.
Тържеството завърши с изпълнения на възпитаници на спортното училище.

Заместник-министърът на отбраната Валентин Радев присъства днес, 5 април, на тържественото честване на 120-та годишнина от рождението на генерал-полковник Владимир Стойчев. То беше организирано от Съюза на ветераните от войните на България и се проведе под патронажа на министъра на отбраната Аню Ангелов.
„България има в новата си история безспорни личности и една от тях е ген. Стойчев – човек с голям дух, величествен родолюбец и истински българин”, каза заместник-министър Радев в обръщението си към събралите се да почетат паметта на висшия офицер. Той изрази своята благодарност към ветераните от войните, воювалите заедно с генерала, за това, че са предали на следващите поколения любовта и чувството за дълг към родината. Заместник-министър Радев се обърна и към днешните военнослужещи, чиято достойна служба донесе на Българската армия най-висок рейтинг в държавата.
Генерал-полковник Владимир Стойчев е военен и политически деец, командир на Първа българска армия, дългогодишен председател на Българския олимпийски комитет и член на Международния олимпийски комитет.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка