Кабинетът излъга, че замразява заплатите в МВР, в МО обаче няма да се вдигат...

Pan.bg 06 апр 2012 | 11:36 views (4558) commentaries(2)
img ТАНЯ ПЕТРОВА, в.СЕГА

Седмица след като правителството съобщи, че заплатите в МВР се замразяват на миналогодишното ниво, истината се оказа различна. И минималните, и максималните възнаграждения в силовото министерство се вдигат от 1 май. Увеличението обаче ще важи само за хората на трудови договори, включително заместниците на Цветан Цветанов, и не засяга огромната част от униформените. Преди време премиерът Борисов определи тази привилегирована група служители като "чантаджии". По-високите заплати за тях се прокарват и с лъжлив претекст - вдигането на минималната работна заплата от 1 май.

Заплатите в МО и МВР се определят с различно постановление от възнагражденията на останалата администрация. От 2010 г. насам размерът на минималните и максималните възнаграждения и в армията, и в МВР не е променян. В таблиците през 2011 г. има една промяна - вдигане на най-ниските възнаграждения заради увеличението на минималната работна заплата от 1 септември на 270 лв.

Миналата седмица кабинетът отново е поправил тези ниски заплати заради предстоящото увеличение на минималната заплата от 1 май на 290 лв. Покрай тях министрите са дали зелена светлина и за увеличение на едни от най-високите заплати в МВР - тези на служителите, наети на трудови договори. В този кюп попада целият политически кабинет на министър Цветанов и многобройните цивилни чиновници в министерството. За сметка на тях заплатите на най-масовата категория полицаи и пожарникари няма да помръднат и с лев.

От 1826 на 1901 лв. се вдига максималният размер на заплатата на заместниците на Цветанов. Началникът на кабинета на министъра ще взима до 1567 лв. вместо сегашните 1505 лв. Шефовете на дирекции ще се разписват под 1538 вместо досегашните до 1477 лв., таванът за парламентарния секретар се вдига от 1425 на 1483 лв. Съветниците на Цветанов ще получават до 1429 лв. вместо 1372. Същият среден скок на максималните заплати е предвиден и за всички останалите длъжности на трудови договори. Справка в сайта на МВР показва, че на трудови правоотношения в МВР са 7407 души от общо 58 446.

За редовите униформени служители увеличение няма да има. Полицаите в момента получават две възнаграждения - за категория и заемана длъжност, като заплатата зависи и от опита (степени). За най-масовата категория Е, в която попадат редовите полицаи и пожарникари, основната заплата за най-високата длъжност и степен в момента е 612 лв., без добавки за стаж. Промяна при редовите униформени има само за комисарите, които попадат към ръководния персонал (категория Б) и при главните и старши инспектори (категория В). Максималната заплата при първите скача от 1576 на 1623 лв., а при вторите увеличението е само с 5 лв.

МВР няма да иска допълнително пари от правителството за вдигане на заплатите и ще осигури увеличението в рамките на сега утвърдените разходи. Това не е голяма новина, защото Цветанов вече поиска и получи от кабинета увеличение на бюджета за заплати и осигуровки през 2012 г. с 10 млн. лв. Така предвидените разходи по това перо стигнаха 867 млн. лв. Вдигане на максималните възнаграждения в армията няма, става ясно още от постановлението.

До редакционното приключване на броя "Сега" не успя да се свърже с представители на полицейските синдикати за коментар. Миналата година лично премиерът Бойко Борисов разясни, че именно "чантаджиите" дразнят редовите полицаи и там трябва да се насочи реформата. "Това, което и самите редови полицаи и редови военни ги дразни, са т.нар. шапкари, чантаджии. Тези определения аз съм ги чул от колегите, с които съм работил в МВР. Голяма администрация, много началници, малко индианци. Където викаше един: много вождове - малко индианци", обясни Борисов по повод предложения за орязване на част от привилегиите в силовите ведомства.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 2

 1. #1
  запасняк 06 апр 2012, 14:04
   
  0
   
  0

  Има известен резон в това да се вдигнат заплатите в МВР, след като г-н Цветанов освободи всички пенсионери. В МО нещата ще продължават да боксуват, защото там се напълни с военни пенсионери по пределна възраст - всички близки и по-далечни приятелчета на г-н генерал-министъра Аню Ньойски, до един назначени на началнически длъжности за държавни служители!

 2. #2
  pustiniak 07 апр 2012, 08:39
   
  0
   
  0

  Дето се вика "пари при пари отиват". Или "Бедните да го духат".

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка