Аню Ангелов проведе работна среща с посланиците на страните-членки на НАТО в България

Pan.bg 06 апр 2012 | 07:57 views (1877) commentaries(1)
img Аню Ангелов проведе работна среща с посланиците на страните-членки на НАТО в България

Министърът на отбраната Аню Ангелов проведе вчера, 5 април, работна среща с посланиците на страните-членки на НАТО в България.

„Много се радвам, че имам възможност да разговарям с вас само ден, след като нашата страна тържествено отбеляза 8-та годишнина от членството си в най-големия военнополитически съюз – НАТО и месец преди Срещата на върха в Чикаго, която е от голямо значение за сигурността и отбраната на страните-членки на Алианса и партньорите”, каза министър Ангелов.

По време на срещата той запозна посланиците с изпълнението на основните задачи в дейността Министерството на отбраната през 2011 г. и очерта насоките за работата през 2012 г. „За първи път от много години насам ние имаме напълно завършена рамка на стратегически и концептуални документи, които са съобразени със стратегически и концептуални документи на НАТО и ЕС и определят националните интереси и цели в областта на отбраната”, подчерта министър Ангелов и допълни, че това е позволило основният фокус през 2011 г. да бъде обърнат към развитието на способностите на въоръжените сили.

„Нашата основна цел през 2012 г. е развитието на способности, за да изградим единен комплект въоръжени сили, способни да изпълняват трите основни мисии – отбрана на страната, подкрепа на международния мир и сигурност и принос към националната сигурност в мирно време”, отбеляза министър Ангелов.

По време на срещата бяха дискутирани въпроси, свързани с по-нататъшното участие на въоръжените ни сили в Афганистан в съответствие с приетата от МС Стратегия за трансформиране на участието на Република България в операцията на НАТО ISAF.

Министър Ангелов запозна посланиците и с приноса на нашата страна в инициативата на НАТО интелигентна отбрана и посочи, че България е водеща страна по проекта „Ролята на жените в сигурността и отбраната”. Друг проект, по който работи Министерството на отбраната, е създаването на Център за изследване, изграждане и развитие на способности на НАТО за управление на кризи и оказване на помощ при бедствия (Center of Excellence).
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  officer 06 апр 2012, 13:50
   
  0
   
  0

  "...развитието на способности, за да изградим единен комплект въоръжени сили, способни да изпълняват трите основни мисии...". Аню Ньойски все пак трябва да е наясно, че за изпълнение и на трите мисии войските ни трябва да са обучени да изпълняват поне 25-30 вида основни задачи. С тази дислокация и подготовка как ще стане тази работа, уважаеми г-н Ньойски?

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка