Warning: getimagesize(://<img src="http://airgroup2000.com/gallery/albums/userpics/33973/03_5.jpg" alt="image" border="0" />): failed to open stream: Няма такъв файл или директория in /home/panbgwz9/public_html/view_article.php on line 197

Иван Богоров: Нужни са ни търговски дружества за вапори (параходи)

Pan.bg 25 ное 2011 | 22:27 views (2617) commentaries(0)
image" alt="img" /> Д-р Ив. Богоров, първият стопановед и радетел на европеизма в България

Проф. д-р ик. н. Методи Кънев, Стопанска академия "Д.А.Ценов"

Сп. "Диалог" 2/2002

Богоров е прозрял също така, че разцветът на земеде-лието, индустрията и търговията предполага две важни неща: инфраструктура /железници, пристанища, параходство, търговски училища/ и развитие на акционерното дело, събиране на капитали. В редица публикации (”Железен път от Пловдив до Бургас”, “Българската мореплавателна дружина …” и др.) той изтъква интегриращата роля на транспорта и на акцио-нерните дружества за развитието на икономиката. Същест-вуващите тогава условия в Турско са били пречка за натруп-ването на капитали. Затова Богоров горещо препоръчва фор-мирането на акционерни компании и други сдружения. За да настигнем европейците – казва той – “потребно е нам съдру-жаванието”. Защото “там, дето са събрани мнозина в едно имя, над тях е и благословията небесна” (77) Според Богоров “Съдружаванието е едно от най-плодотворните средства, что чловецити имат на разположението си, за да умножават своя имот…” (78) Нужни са ни “търговски дружества за вапори /параходи/, за железни пътища и за фабрики, от които са ся обогатили и просветили цели Европи и Америки…” (79)

77 Б о г о р о в, Ив. Към честитити акционере. Пак там, с. 212.
78 Б о г о р о в, Ив. Сътрудничество за направа на една фабрика да преде и тъче помук в Пловдив. Пак там, с.195.
79 Б о г о р о в, Ив. Балкапан хан. Пак там, с. 280.

Превземането на едно море, Владимир Павлов, научно-популярен алманах "Фар"

Редица представители на напредничавата българска възрожденска интелигенция одобрявали стремежа на народа ни да овладее морето и Дунава...Най-ревностен в това отношение е д-р Иван Богоров, който при посещението си в Русе през 1867 г. с болка бележи, че "Дунав влачи златен пясък", който обират притежателите на австрийските параходи. Той препоръчвал на свищовци "да направят един вапор" чрез "пароплувно дружество, който да ходи чак до Виена.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка