Warning: getimagesize(://): failed to open stream: Няма такъв файл или директория in /home/panbgwz9/public_html/view_article.php on line 197

Дълбачката "Князъ Борисъ"

Pan.bg 28 яну 2012 | 09:24 views (3058) commentaries(0)
img Дълбачката "Князъ Борисъ"

image

Снимката е от Централния фотоархив на Министерството на отбраната.

Дълбачката "Князъ Борисъ" (наричана и "Цар Борис I") е собственост на инженер Златан Бръчков.
Плавателният съд участва активно в строежа на порт Варна от 1901 до 1906 г. Собственикът й пък ръководи строителните работи в посочения период.
Първият български капитан-драгьор е Михаил Михов, който преди да постъпи на работа е бил юнга на подобен съд във Франция.
Варненското пристанище е открито на 18 май 1906 г. с участието на множество кораби, сред които е и дълбачката "Князъ Борисъ".

Кой е инж.Златан Бръчков

http://pan.bg/gallery/albums/userpics/10010/thumb_1c7d52dbbcb84cf0ac3202eda8540448.jpeg

Инж. Златан Бръчков (1869 – 1957 г.) е известен в миналото политически и стопански деятел. Той е завършил строително инженерство в Цюрих. Става първият председател на учредената през м. декември 1908 г. "Варненска техническа дружба", преименувана по-късно в "Инженерно-архитектурно дружество-Варна".
Името му е свързано с морското ни развитие през първите десетилетия на ХХ век. Той има значителен принос за построяването на модерното Варненско пристанище (1901-1906 г.), бил е и член на Управителния съвет на Българското търговско параходно дружество.
По негови проекти се строят и ремонтират мостове над реки и ж.п. линии. Заедно със съпругата си се включват в различни благотворителни начинания за подпомагане на бедните деца. Участник е в Балканската и Първата световна война.
След Първата световна война е избран за кмет на 25 април 1922г.
Още на първото си заседание общинските съветници одобряват плана за топли морски бани, имайки предвид бъдещето на Варна като курортен град. Обстойно разглеждат състоянието и перспективите на служба "Социални грижи" и определят обхвата й на дейност - привеждане в известност на всички фабрики, работилници, ателиета, заведения и др., които използват наемен труд, водене статистика за броя на работниците, решаване на въпросите свързани с благотворителността, безработицата и др. Констатира се че въпреки направения 2млн. лв. заем, положението на общинската каса е отчаяно, поради липса на достатъчно постъпления. Редица от заседанията на общинските съветници са посветени на въпросите на изплащане на чиновническите заплати, за закупеното некачествено брашно, за раздаване на общински места на бездомниците, за необходимостта от кредит за каптиране на още вода за града, за благоустрояване на някои улици, намаляване цените на основните хранителни продукти и др.
Общинският съвет отделя внимание и на образованието и културата, съдейства за набиране на средства за строеж на училища в крайните квартали. Извършват се нови подобрения в зала "Съединение". Необходимостта от възвръщане на творческата атмосфера в театъра, кара общинските съветници да върнат популярния в града Стоян Бъчваров, признавайки заслугите му като режисьор, актьор и ръководител. Кметът инж. Златан Бръчков е инициатор за възобновяване на строителството и на новата театрална сграда.
И до днес на пазарния площад още е запазена къщата на инж. Златан Бръчков.
В негова чест и на негово име ежегодно във Варна се връчва награда на варненските архитекти.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка