Warning: getimagesize(://<img src="http://airgroup2000.com/gallery/albums/userpics/33973/KOZ.JPG" alt="image" border="0" />): failed to open stream: Няма такъв файл или директория in /home/panbgwz9/public_html/view_article.php on line 197

Параход "Ели" (1900 г.)

Pan.bg 17 яну 2012 | 21:09 views (2848) commentaries(0)
image" alt="img" /> Параход "Ели" (1900 г.)

През 1900 г., когато работата много се разраства и са необходими повече кораби за поддържаните линии, параходството /БТПД/ наема за два месеца от гръцкия корабособственик Козмето малкия параход "Ели" с товароподемност 300 т. С него се поддържа крайбрежната линия до Цариград и обратно, а п/х "Борис" и п/х "България" удължават рейсовете си до Дедеагач, Солун, Смирна, Волос, Пирея, Патрас и др. Срокът за наемането на "Ели" е увеличен с още два месеца при месечен наем 4000 златни лева за кораба и 1000 лева за екипажа. След изтичане на удължения срок корабът е освободен, тъй като собственикът иска ново, чувствително увеличение на наема.

Данните са по Тремол Иванов, Морското търговско корабоплаване на Третата българска държава, ИК Галактика, 1996 г.

Според Петър Търновски: "Понеже се явила нуждата да се продължават плаванията извън Дарданелите, до Солун-Пирея, наемат през 1900 г. гръцкия п/х "Елии" с товароспособност 300 т."

Забележка: в книгата A History of Greek Owned Shipping от Gelina Harlaftis, приложение 4.11, "Гръцки собственици на параходи през 1900 г., според местоположението на централния офис на техните фирми", раздел А: "Фирми, разположени на територията на Гърция" се посочват двама корабособственици, който могат да бъдат свързани с името на Козмето от изследването на Тремол Иванов. Това са корабособствениците Cosmas A. и Cosmetti P. За първия е посочено, че притежава 1 кораб от 619 НРТ, а за втория - 1 кораб от 178 НРТ. Понеже Тремол Иванов описва "Ели" като малък параход е по-логично да приемем, че вероятно това е корабът от 178 НРТ със собственик Cosmetti P., още повече че годината, в която е нает от БТПД /1900 г./ съвпада с годината, посочена от Gelina Harlaftis в приложение 4.11.

image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка