ВЪЗДУШНИТЕ АСОВЕ: НА 17 АПРИЛ 1944 ГОДИНА ГЕРОЙСКИ ЗАГИВА ЛЮБЕН КОНДАКОВ

Pan.bg 16 апр 2021 | 14:29 views (3030) commentaries(0)
img
Pan.bg

Поручик Любен Кондаков е български пилот, командир на 692-ро изтребително ято в 3/6 орляк, загинал в бой на 17.04.1944 г. в неравен бой срещу осем американски изтребители.
Роден е на 14.04.1915 г. в Сливен. Майка му умира, когато е съвсем малък, а баща му, Захари, е артилерийски офицер. След като завършва гимназия, се записва във Военното училище. Продължава авиационното си обучение в Груджонс и Люблин. След завръщането си от Полша става водач на крило в 3/6 орляк. Той е сред първите, които преминават от чехословашките биплани "Доган" на новите Месершмит 109Е.
Когато войната се пренася и в българското небе, Кондаков показва на какво е способен. На 10.12.1943 г. тежко поврежда американски бомбардировач Б-24 "Либерейтър". За действията си е награден с орден "За храброст" IV степен II клас. В интервю в навечерието на Нова година пред репортери казва: "Томитата едва ли ще дойдат през тази нощ над България. Ние сме тук, винаги, при машините. Нека заповядат. Ще ги посрещнем добре, да видят как се лети навръх Нова година над чужда земя и как се хвърлят бомби...".
В един от следващите боеве, на 30.03.1944 г., поврежда бомбардировач Б-17.
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >

На 17.04.1944 г. Кондаков излита, за да посрещне поредното нападение на София. Стоян Стоянов разказва: "Любен Кондаков бе обграден изненадващо от две четворки. Притиснаха го като в клещи. Смелият и опитен изтребител маневрираше умело, изплъзваше се от кръстосания им огън и сам стреляше при всеки удобен случай. Но численото надмощие на врага се оказа решително. А ние не бяхме в състояние да му помогнем - сами бяхме приковани в бой с други четворки. И самолетът на Кондаков полетя поразен към земята." По разказ на очевидци, Кондаков прави опит да се снижи и да се измъкне. "Спусна се над нивата. Пукаха отгоре по него с оръдия. На парчета стана и самолета, и човека. Единият му крак - отделно. Хубав юнак си отиде."
Едва на 29 години, Любен Кондаков загива, давайки живота си за България.Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


ВЪЗДУШНИТЕ АСОВЕ: НА 17 АПРИЛ 1944 ГОДИНА ГЕРОЙСКИ ЗАГИВА ЛЮБЕН КОНДАКОВ

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/1 СЛЕДВАЩА СНИМКА


Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка