Американските ВМС поръчаха спомагателни кораби за 825 милиона долара

Pan.bg 02 мар 2010 | 21:16 views (2889) commentaries(0)
img http://submarines.start.bg/article.php?aid=17276

Американската корабостроителна компания General Dynamics Nassco е получила контракт от военноморските сили на САЩ за строителството на два кораба за доставка на боеприпаси и сухи товари T-AKE, съобщават от пресслужбата на компанията. Сделката е на стойност 824,6 милиона долара. Новите кораби ще станат 13-ти и 14-ти по ред кораби от типа T-AKE в състава на ВМС на САЩ.
По-рано GD Nassco вече получи 200 милиона долара за покупката на двигатели и всички необходими за строителството на новите кораби материали. Очаква се строителството на корабите T-AKE ще започне през второто и четвъртото тримесечие на 2010 година съответно, като готовите кораби ще бъдат предадени на ВМС през 2012 година. Поръчаните американски военни кораби са клас Lewis and Clark.
Водоизместимостта на съдовете T-AKE клас Lewis and Clark е 41,7 хиляди тона. Те са способни да развиват скорост до 20 възла, като имат запас на хода от 14 хиляди мили. В авиогрупата на T-AKE влизат два товарни вертолета. Корабите от клас Lewis and Clark могат да превозват до 6 хиляди тона сухи товари.
В началото на февруари 2010 година Пентагона обнародва плана за развитие на ВМС на САЩ, разчетен за 30 години. Този документ, в частност, предлага стандартизация на спомагателните кораби за снабдяване по такъв начин, че в състава на ВМС на САЩ да действат съдове от два типа. Към тези типове кораби се отнасят T-AKE и двукорпусните танкери T-AO(X).

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка