Близо 90% от студентите на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” се реализират в цивилния флот

Pan.bg 18 фев 2010 | 17:00 views (7336) commentaries(0)
img Агенция „Фокус”
Началникът на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” капитан І ранг, инж. Димитър Ангелов в интервю за Агенция „Фокус”

Фокус: Капитан Ангелов, изпитва ли финансови трудности военноморското училище? Някои военни училища бяха принудени да затворят временно врати, заради задължения?
Димитър Ангелов: По-малък е бюджетът ни, одобрен от Министерски съвет, но в процес на криза това е нормално. Трудности има, преодоляваме ги. Те обаче не са в такива размери, че да пречат на учебния процес или да се стигне до затварянето на училището. Училището няма неизплатени задължения от миналата година, които да са останали за доплащане през тази. Учебният процес върви нормално. От понеделник започна вторият семестър на училището. В момента започват курсове по математика във връзка с предварителните кандидат-студентски изпити, които при кандидатстване се полагат под формата на тест. При желание на самите кандидати след провеждането на тези курсове се провежда предварителен тест. Ако резултатите са добри, те кандидатстват с него в образуването на баловата оценка. Тази година ще се проведат два такива изпита – единият в края на април, а другият в началото на юни. Основните кандидат-студентски изпити са в началото на август – тогава се полага тест. Курсантите се явяват на четири теста задължително – за психическа и физическа пригодност, по математика и английски език, но това са изисквания на Министерството на отбраната, които се полагат задължително.
Фокус: Има ли промяна в броя на студентите и курсантите, които ще бъдат приети тази година?

Димитър Ангелов: За момента такива промени няма. Приемаме 350 студенти редовно обучение и 130 задочно обучение. Това е свързано с оценката ни за акредитация.
image
Фокус: Какъв процент от студентите, завършили училището, започват работа във флота?
Димитър Ангелов: Нашите обучаеми за военноморските сили са в отделна група – това са курсантите, които са стипендианти на Министерството на отбраната. Те се приемат с петгодишен курс на обучение. Всички те, когато завършват, се приемат на работа във военноморските сили – стопроцентова е реализацията на курсантите във военноморските сили. Относно студентите – от проучванията през последните три години, които сме правили, специално за плавателните специалности – „Навигация”, „Корабни машинни механизми”, електромеханици и „Корабна радиоелектроника” – около 90% веднага започват работа. Тоест, след като преминат съответните стажове, после потвърждават квалификация пред ИА „Морска администрация” и продължават. В момента наистина е по-трудно, защото има криза и в корабоплаването, но тя не се отразява на стажовете, които карат студентите.
Фокус: Какви специалисти са най-необходими за нуждите на военния флот?
Димитър Ангелов: Подготвяме три специалности – „Навигация”, „Радиотехнически средства и комуникация” и „Корабни машини и механизми”. И трите специалности са необходими за военноморските сили. Освен базовата подготовка, която даваме като образователен ценз, естествено, с всяко навлизане на нова техника, нашите преподаватели се подготвят за нейното преподаване – става въпрос за фрегатите, които постъпиха на въоръжение и минния ловец. В четвърти и пети курс се провеждат такива занятия, специално насочени към обслужване на тази материална част. Освен това, благодарение на доброто съдействие с военноморските сили, много често при нас гостува команден състав – офицери, които служат на тези кораби, които преподават на нашите курсанти. Така имаме възможност това, което е ново, да се преподава и изучава от нашите курсанти.
Фокус: Изпращате ли в чужбина кадри за обучение?
Димитър Ангелов: Имаме такъв опит. По програма „Военен Еразъм” в момента изпращаме за този месец двама курсанти в Испания, които ще вземат участие една седмица в семинар с курсанти от военноморското училище в Испания. В момента имаме наш курсант, който се обучава в Гърция. Имаме традиции в това отношение.
Фокус: Как стои въпросът с обучение на подводничари?
Димитър Ангелов: Ние даваме по принцип такава базова подготовка. По принцип нашите курсанти завършват със специалност навигация. Допълнителният опит и квалификация се добиват на място във военноморските сили. Там вече има специална програма, която се води във вид на курсове във военноморското училище или навън, където се повишава квалификацията в направление подводници.
Фокус: Напоследък морското пиратство нашумя много особено след като български граждани са обект на това престъпление. Как училището се включва в решаването на проблема?
Димитър Ангелов: Пиратството е много болен въпрос. Той е поставян много пъти във връзка с обучението на командния офицерски състав. Има дисциплина, по която се обучават наши студенти във връзка с рисковете, заплахите и преодоляването им в морето. Това е влязло в учебните ни планове. Никой не може да даде този унифициран модел за справяне с морското пиратство, но теоретично нашите възпитаници са подготвени са реакция при тежки условия и кризи.
Фокус: Само студентите ли се обучават в такава дисциплина?
Димитър Ангелов: Всички възпитаници на училището – и курсанти, и студенти. Нашите възпитаници излизат като офицерски команден състав в търговския и военния флот. Военноморските сили са се доказали и в участието в ученията, и в участията в операцията „Актив индевър” с фрегатата „Дръзки” вече трета година по ред.
Фокус: На какъв етап е проектът по програма ФАР за създаване на Център за трансфер на морски технологии, върху който работи училището?
Димитър Ангелов: Центърът за трансфер на морски технологии е създаден в училището. Целта е посредничество научноизследователския потенциал във военноморските сили и въобще морската научна общност и морския бизнес. Центърът беше открит в края на миналата година. В момента набира сили за работа. Целта е да станем мост между един потенциален клиент какъвто е морският бизнес и научните кадри във военното училище, Института по хидро- и аеродимика и Института по океанология, с които имаме рамково споразумение за извършването на тази работа. Използваме научната база на тези институти. Проектът в момента е в заключителна фаза – конкретните резултати ще бъдат ясни в края на годината. В момента завършваме един проект за разработване на хидроакустична лаборатория – тя фактически ще има за цел да изследва разпространението на звука във водна среда, поведението на различни обекти във водна среда, влиянието на средата върху тях. Този проект ще бъде завършен през август – смятаме, че друга подобна лаборатория в България няма.
Юлиан ХРИСТОВ
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка