КОРАБЪТ-МУЗЕЙ „ДРЪЗКИ” СЕ НУЖДАЕ ОТ СПЕШЕН РЕМОНТ!

Pan.bg 04 фев 2010 | 22:46 views (2755) commentaries(0)
img „Морски вестник”

Военноморският музей апелира за събирането на средства за спасяването на паметника на културата
Досегашните усилия и очаквания да се получат някакви средства от военния бюджет за належащия авариен ремонт на кораба-музей „Дръзки” се оказаха безрезултатни по понятни причини. При тази оскъдица Министерството на отбраната трудно може да разпредели минималните си средства така, че да останат и за такива нужди. От друга страна легендарният торпедоносец е вече в такова състояние, че по-нататъшното бездействие може да доведе до повреди и поражения върху корпуса и оборудването му, които са невъзстановими.
Затова директорът на Военноморския музей – Варна, д-р Мариана Кръстева апелира чрез медиите към всички българи, на които не им е безразлична по-нататъшната съдба на този скъп символ на Морска България. Не бива през 2010 година, която Международната морска организация обяви за година на моряка, да допуснем загиването на емблематичния за нашата история кораб. Нека с ръка на сърце да си признаем, че вече толкова години не успяхме да въздигнем подобаващ паметник на българския моряк и това ще си остане важна задача и в бъдеще. Но „Дръзки” – този истински паметник на нашето морячество, трябва не само да оцелее, но и да възвърне предишното си състояние. Защото за родолюбивото възпитание на младите българи няма гратисен период. „Дръзки” се нуждае от нашата помощ сега, а не утре! По предварителни изчисления са необходими поне 50 хиляди лева. За целта ще се приемат целеви дарения по банкова сметка, която
Корабът-музей “Дръзки”

Торпедоносецът „Дръзки” през 30-те години на ХХ век
нашето издание ще обяви допълнително и ще публикува постоянно, като информира обществеността за хода на кампанията. Сметката ще бъде на Националния военноисторически музей, на чието пряко подчинение е Военноморският музей.
Нека не забравяме, че в досегашните усилия на Военноморския музей за поддържането на торпедоносеца, плавал под български военноморски флаг в четири войни, са се включвали Щабът на Военноморските сили, Военноморска база Варна, Кораборемонтният завод „Флотски арсенал”, редица обществени организации и частни лица. Убеден съм, че те няма да останат безразлични към апела на директора на Военноморския музей и сега. Но само тяхната помощ няма да бъде достатъчна. „Дръзки” очаква и твоята помощ, читателю!
„Морски вестник” с готовност приема ролята да бъде един от медийните партньори и глашатай на кампанията, която няма друга алтернатива освен да завърши с успех.
MB
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка