Дунав мост 2 - вече е готов стълб РВ11, има и елха

Pan.bg 25 дек 2011 | 21:20 views (2008) commentaries(0)
img Дунав мост 2 - вече е готов стълб РВ11

Пределна височина достигна стълб РВ11 на Дунав мост Видин-Калафат – третият от общо четирите стълба в плавателния участък на реката. Стълбът е висок 43,30 метра. В основата му има 24 пилота на дълбочина до 78 метра. Ростверкът (надпилотната шапка), построена във формата на пресечена пирамида върху пилотите, е с височина 6 метра.. В най-горната част на стълб РВ11 се издигат два пилона, всеки по 27,18 метра. За предпазване на фундамента на стълба от евентуални сблъсъци с кораби или други тежки предмети, ще бъдат поставени общо 19 двойки защитни елементи, всеки един от тях с тегло от 80 до 120 тона. Четиринадесет двойки от които елементи вече са монтирани.
image
В неплавателния участък на Дунав продължава изграждането на жп естакадата между устой А1 и устой А2 и изграждането на пътната плоча на моста. Изпълнението по изграждането на моста към края на месец октомври е 70%.
По прилежащата инфрастуктура към моста продължава изграждането на пътните и железопътни връзки и изграждане на директното трасе към моста. Довършителни строителни работи се извършват около и в сградите на жп Пътническа и жп Товарна гари. Изпълнението към края на октомври е 78%.

Необичайна елха от бетонни кубчета направиха работещите в лабораторията на Дунав мост Видин-Калафат

За трета поредна година изпитани пробни образци се „превръщат” в чудесна коледна елха, която може да се види отдалеч.
Пробните кубчета-образци се правят от бетоните, преди изливане на съответен строителен обект или елемент за строежа в производствената база на FCC, моста или прилежащата инфраструктура към него. За целта се правят серии от по пет проби-кубчета от бетона на бетоновозите. Две от бетонните кубчета се изпитват за якост на натиск на седмия ден, а останалите три – на 28-я, когато бетоните достигат своята окончателна, максимална, здравина.
Тазгодишната елха е направена от 844 бетонни кубчета и е опасана общо от 38 м светещи гирлянди и ленти.

image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка