Вдигат 3 пречиствателни станции за 100 млн. лв. на Северното Черноморие

Pan.bg 22 дек 2011 | 14:28 views (1728) commentaries(0)
img Министърът на околната среда и водите Нона Караджова подписа 3 договора за модернизация на пречиствателни станции на стойност близо 100 млн. лв. Средствата са осигурени по линия на Оперативна програма „Околна среда".
За модернизацията на пречиствателната станция в курорта Златни пясъци се предвиждат 48 млн. лв. С 32 млн. лв. община Балчик ще реконструира съоръжението в Албена, а за разширение на пречиствателната станция в Тервел и за изграждането на 22-километрова ВиК мрежа в града ще се инвестират 18,6 млн. лв.
За целия период на програма ИСПА от 2002 г. и програма „Околна среда" от 2007 г. са разплатени 1,2 млрд. лева. От тях 800 млн. лева са осигурени през последните 2 години. Сумата представлява 2/3 от всички средства.
Ще имаме по-чисти води, по-чисто море. Хората ще живеят в по-добри условия с канализация, коментира министър Караджова, изтъквайки ползите от изграждането на добра инфраструктура в областта на водоснабдяването. Освен екологичния ефект, който е първостепенен, Нона Караджова отбеляза съпътстващите социални и икономически ползи.
„Много е важно доверието, което изградихме в Европейската комисия. Това даде основание на ЕК да удължи финансовите меморандуми с още една година, което носи преки спестявания в бюджета на стойност над 56 млн. лв. Непреките в резултат на евентуални санкции за това, че не сме изпълнили целите, са не по-малко от 100 - 200 млн. лв.", обясни Караджова.
Друга инициатива на министерството предвижда плажовете от води в категория А да станат А1. Водите, които се използват за плажуване, се разделят в 3 категории - такива, които не отговарят на изискванията, такива, които отговарят, както и такива, които са препоръчителни. Смятам, че с реализацията на тези проекти ще постигнем препоръчителна категория, което ще бъде плюс за нашите курорти в сравнение с други страни. Това гарантира конкурентоспособност за нашия черноморски туризъм, допълни екоминистърът.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка