Предлагат да бъде учредена Международна Вапцаровска морска премия

Pan.bg 09 дек 2009 | 11:30 views (2673) commentaries(0)
img 08.12.2009 | БА

Академичният състав на Морското училище предлага да бъде учредена Международна Вапцаровска морска премия. Предложението е изпратено до Международната морска организация и нейния генерален секретар адмирал Ефтимиос Митропулос – доктор хонорис кауза на ВВМУ “Н. Й. Вапцаров”, съобщи професор Илия Пеев, автор на книгата „Никола Йонков Вапцаров –Моряка. Поетът, който сроди морето и машините с човешката душа и възпя вярата и любовта, свободата и мира”. ИК “Стено”. Варна, 2009.
Произведенията на Никола Йонков Вапцаров са преведени на над 80 езика и се четат по всички континенти. На името на Никола Вапцаров са кръщавани учебни и товарни кораби, училища, читалища и театри. Десетки паметници са издигнати в негова чест, улици и площади носят неговото име. В памет на поета Никола Вапцаров на Антарктида е кръстен връх на неговото име - Вапцаров Връх (410 м, координати 62°37\'15\" ю.ш., 59°54\'25\" з.д.) – разположен върху планинската верига Тангра, остров Ливингстън от архипелага Южни Шетлъндски острови.
Особено популярни са неговите произведения за морето и корабите, за моряшкия живот: есето “Морето”, есето “Спомени от миноносците”, импресии от параход \"Бургас\" (Александрия, В открито море, Митилин (Лесбий) - островът на Сафо, о-в Марма, Черно море), пътеписите “Ключът на Суец” и “За силно впечатлителните вход забранен”, стихотворенията “Рибарски живот”, “В кубрика”, “Жажда”, “Марш на 26 випуск на Морското училище”, “Моряци” и мн. др. Като ярко и изключително смело литературно произведение можем да оценим и неговата реч, произнесена при завършване на Морското училище през 1932 г.
Морското техническо образование на Никола Вапцаров и големите му познания по литература го правят новатор в световната поезия, успявайки да улови ритъма на новото време, на машините, на техническия прогрес. Вапцаров става носител на нова романтика – свързана с постиженията на техниката и технологиите.
Целесъобразно е Международната морска организация на ООН (IMO) да учреди ежегодна индивидуална и колективна Вапцаровска морска премия, която да се връчва на преподаватели и морски университети за най-високи резултати в подготовката на новите морски командни кадри с висше образование – световните лидери на моретата и океаните през XXI век. Вапцаровската морска премия да съдържа грамота, медал (вимпел, статуетка, плакет) и парична премия. При оценката на номинираните кандидати от морските университети, акцент да се постави върху техния принос за формирането на духовността и
развитието на ценностната система на морските специалисти и тяхната духовна връзка с морето и машините. Статутът на Вапцаровската морска премия, регламентът за връчването й, определяне на журито, степените и размерите на премията да бъдат определени допълнително – се казва в предложението.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка