Животът на полярната ни станция спокоен след тежкия инцидент

Pan.bg 19 ное 2011 | 23:08 views (2707) commentaries(0)
img Tежкият инцидент с инж. Йордан Йорданов, който получи инфаркт по пътя за българската полярна база и бе евакуиран в чилийското пристанище Пунта Аренас, не попречи на нормалния ход на ХХ Българска Антарктическа Експедиция.
След като преди три дни хеликоптер на бразилския военен кораб "Алмиранте Максимиано" свали първата група участници на Българската Полярна Станция "Св. Кл. Охридски", вече животът там тече нормално, съобщи директорът на БАИ Христо Пимпирев. По сателитния телефон новият командир на базата д-р Драгомир Матеев разказа, че всички инсталации са успешно разконсервирани и функционират безаварийно.
Полярниците ни са заварили част от постройките почти зарити от навян сняг и е паднало здраво копане докато влязат в тях. Енергийното сърце на базата - генераторното помещение, което миналата година бе сериозно сплескано от няколкометрова преспа, след направения ремонт е издържало на суровите условия и вътре е било "сухо - да ходиш по чорапи", както се пошегува д-р Матеев.
Независимо от дебелия сняг покрил езерцето, от което се снабдяват с вода, българите са достигнали до незамръзнал слой и на базата вече има течаща топла и студена вода. Бразилският военен самолет, който превози групата от Пунта Аренас до съседния остров Кинг Джордж е бил напълно натоварен и са успели да качат само около 150 кг провизии - главно плодове, зеленчуци и малко месо. До пристигането на испанския кораб "Лас Палмас", когото очакват към 22 ноември, поляниците ще се хранят главно с резервите от боб, леща и макарони.
Състоянието на инж. Йордан Йорданов в клиниката "Магелан" в Пунта Аренас е добро. Днес той е прехвърлен от интензивното кардиологично отделение в нормална болнична стая за около 5-6 дневно рутинно наблюдение, след което вероятно придружен от медицинско лице, посочено от застрахователя, ще се завърне в България. Той разполага с лаптоп и WiFi и редовно поддържа връзка с близките си и колегите от Българския Антарктически Институт с мейл-и и по Скайп.
Инж. Йорданов е посетен в болницата от Почетния консул на България в Пунта Аренас Доминго Андрес Пивчевич - собственик на единствената цивилна авиокомпания DAP, която оперира в района на Антарктика, както и от колеги от чилийската и испанската антартически програми.

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка