Неработещи WC “сломиха“ ядрен самолетоносач

Pan.bg 19 ное 2011 | 20:29 views (3579) commentaries(0)
img Dnes.bg - 18 Ноември

5-те хиляди души на борда се мъчат да намерят алтернатива

Най-съвършените военни технологии могат да се окажат изправени пред доста прозаични и неочаквани проблеми, съобщава британското специализирано издание Реджистър.
Такъв проблем е възникнал на борда на най-новия и най-внушителен американски ядрен самолетоносач, кръстен на бившия президент Джордж Буш. Страховитият кораб е предназначен за екипаж от 5000 души и съответно на борда му има доста тоалетни.

Те са общо 423, но много често се случвало повечето от тях да излязат от строй по едно и също време. Тогава моряците били принудени да се щурат из кораба в дълго търсене на работещ санитарен възел, а когато го откриели, пред вратата му се извивала дълга опашка.
Веднъж се случило обаче всички тоалетни на самолетоносача да излязат от строй едновременно и това заставило моряците да обмислят спешни планове за действие.
Сред тях били използването на мивките и на душовете за облекчаване. По-смелите дори предприемали по-голям риск и се облекчавали директно в морето.
Това обаче не била никак лесна задача, защото на места стените на корпуса на кораба се извисявали над водата на височина, равняваща се на 20-етажна сграда. Ето защо инструкциите за безопасност на екипажа изрично забранявали на моряците да се облекчават през борда на самолетоносача и нарушителите били наказвани строго.
По-находчиви моряци прибягвали и до схемата, използвана неотдавна от актьора Жерар Депардийо за облекчаване в самолет. Те си служели за целта с бутилки, които после дискретно изливали в морето. Маневрата обаче също била рискована, защото при по силен вятър съдържанието на бутилката можело да залее моряци на долните палуби или да се изсипе върху ценните самолети и хеликоптери на борда.
Проблемите с тоалетните възниквали по три-четири пъти на ден. Техниците на борда на самолетоносача досега са похабили 10 000 човекочаса, за да отстранят авариите. Средно ремонтът на една тоалетна отнемал 35 минути.
Моряците вече започнали да се шегуват с проблема, дължащ се на всмукателно-канализационната система на санитарните възли. На шега екипажът на кораба наричал вече тоалетните ядрени бойни глави и моряците се питали един друг: Откри ли действаща ядрена бойна глава?
Самолетоносачът струва на Вашингтон 6,2 милиарда долара. Той превозва над 90 самолета и хеликоптера и е смятан за най-мощния самолетоносач в света, защото сам може да срази военноморските или военновъздушните сили на цяла една страна.

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка