Комодор Румен Николов - бъдещ командир на ВМС!

Pan.bg 19 ное 2011 | 09:57 views (3660) commentaries(0)
image" alt="img" /> Комодор Румен Николов

Андрей Рангелов, в-к "Българска армия"

Той командва парада за 6 май тази година. Правителственото предложение е от 1 декември да стане командир на ВМС и да му бъде присвоено званието “контраадмирал”.
Комодор Румен Николов (на снимката горе) в момента е заместник-командир на ВМС. В това си качество командва Гергьовденския парад в София. Събитието на жълтите павета ще се запомни с присъствието на генералния секретар на ООН Бан Ки-Мун сред гостите на площада.

Паметно беше и поведението на президента и върховен главнокомандващ Георги Първанов, който козирува на строените формирования на столичния площад “Княз Александър Първи” в момент на откровение и вълнение в този, по думите му, “последен за мен парад като върховен главнокомандващ въоръжените сили”. “Не е по устав, но е искрено и от сърце – поклон”, каза държавният глава пред строя.
Роден на 9 февруари 1957 г. в Тервел, комодор Николов е завършил през 1981 г. ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”, през 1991 г. - ВМА – Русия, а през 2004 г. - ВА „Г. Ст. Раковски”. Започва военната си кариера като командир на противолодъчен кораб.
Постепенно се изкачва по командната стълбица, като в периода 2006-2009 г. е командир на Военноморска база Варна, от 2009 г. е заместник-началник, а от 2011 г. - заместник-командир на ВМС. Многократно е награждаван. Владее английски и руски език. Семеен, с две деца.
Сегашното място на бъдещия контраадмирал Николов ще бъде заето от командира на Военноморска база – Бургас комодор Георги Мотев (на снимката долу). “Според мен най-важното е моряците – дали са мъже или жени, първо да обичат морето и да бъдат отдадени на професията си. Да не забравят че носят честта и славата на българските ВМС върху раменете си, това, което са защитавали и нашите деди”, сподели той в интервю за в. “Българска армия” преди време.
Тогава заяви, че трудностите са свързани основно с недостига на финансови средства, но ръководството на ВМС прави всичко възможно да бъде осигурено необходимото поне за силите, които представят България в международни прояви. Базата ни ще дава това, което е необходимо за контингентите на алианса, изтъкна комодор Мотев.
Думите му издържаха напълно проверката на практиката. Правилността им беше потвърдена тази пролет от успешното участие на фрегатата “Дръзки” в операцията по налагането на оръжейно ембарго край бреговете на Либия.
Мястото на комодор Мотев пък ще бъде заето от капитан първи ранг Митко Петев, който е предложен за удостояване със званието „комодор”.
Така възловите длъжности във ВМС ще бъдат заети от доказани професионалисти, хора с опит и със значими военни биографии.

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка