Пристанище София - за контраадмирал Манушев

Pan.bg 18 ное 2011 | 19:23 views (3371) commentaries(0)
img Андрей Рангелов, Българска армия

Командирът на ВМС става заместник-началник на отбраната


Макар и на 500 км от морето, София е пристанище за висши военноморски офицери. Не може да е другояче, след като в столицата са върховните институции на военната йерархия. А и балансът между видовете въоръжени сили трябва да бъде поддържан.

Традицията и правилата на кадровото развитие отново ще бъдат спазени. Според решение на Министерския съвет, оформено като предложение до президента за издаване на укази, предстои от 1 декември командирът на Военноморските сили контраадмирал Пламен Манушев да заеме в София поста на заместник-началник на отбраната и да получи звание “вицеадмирал”. Мястото скоро ще бъде овакантено от вицеадмирал Минко Кавалджиев, който ще се пенсионира. Той самият стана заместник-началник на отбраната именно по същото трасе Варна – София, след като беше начело на ВМС.
Контраадмирал Манушев има богата офицерска биография. Роден през 1954 г. в град Генерал Тошево, той завършва ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” през 1977 г. В биографията си има редица важни обучения. През 1986 г. завършва ВМА "Гречко" в Русия, а през 1998 г. - Военноморския колеж на САЩ, Ню Порт.
Военната му кариера започва с длъжността “командир БЧ-1, той и началник РТС на базов тралчик”, която заема от 1977 до 1979 г. Следват цял спектър от командирски позиции, сред които - на базов тралчик и на дивизион тралчици, заместник-командир и началник на щаба на Военноморска база – Варна. През 2001-2003 г. е командир на тази база, след което идват длъжности в Главния щаб на Военноморските сили. От 2009 г. досега е командир на ВМС. Получавал е множество награди, владее английски и руски език. Семеен, с две деца.
Съвременните български военни моряци се гордеят, че са първопроходци в евроатлантическата интеграция на нашата страна, започнала през 1991 г., заяви контраадмирал Манушев по време на тържественото събрание-концерт за 132-годишнината на ВМС през август тази година. Обръщайки се към адмиралите, офицерите, старшините и матросите, към цивилните служители от Военноморските сили, искам да ги уверя, че постигнатото е достойният им личен принос за издигане престижа на Военноморските сили на Република България и гаранция за бъдещето на родния ни военен флот!, изтъкна той в навечерието на празника в интервю за в. “Българска армия”. Няма съмнение, че с това разбиране за успеха като резултат от общите усилия на всички работещи в една система, контраадмирал Манушев ще се радва на “попътен вятър и седем фута под кила” и на новата си позиция на стратегическото ниво на ръководство на въоръжените сили, тоест – в дълбоките води на интегрираното Министерство на отбраната.

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка