България и Румъния въвлечени в незаконна търговия с черен хайвер

Pan.bg 15 ное 2011 | 21:22 views (2627) commentaries(0)
img News.bg

Днес, 15 Ноември 2011

Силно застрашената риба есетра в басейна на река Дунав е изправена пред риск от изчезване заради незаконната търговия с черен хайвер в наскоро приетите членки на ЕС България и Румъния. Това се казва в доклад на мрежата ТРАФИК, цитиран от Euractiv.
България и Румъния са единствените страни в ЕС, в които има популации от диви есетрови риби, но пет от шестте вида есетра в Дунав са критично застрашени заради бракониерство, се посочва в доклада, изработен за международната природозащитна организация WWF.

Членки на ЕС съобщават за пет случая на конфискуван хайвер от България с общо тегло 27,5 кг и девет - от Румъния, с тегло 25 кг.
Нито България, нито Румъния обаче, съобщават за конфискуван незаконен хайвер.
„Обезпокоително е, че България и Румъния не съобщават за задържан хайвер, докато в други еврочленки са регистрирани няколко такива случая, свързани с тези две страни", казва Каталин Кече-Нади - автор на доклада на ТРАФИК.
„Засечените количества не са много големи, но трябва да имаме предвид, че реалните обеми на незаконна търговия вероятно са значително по-високи, а всяка незаконна търговия представлява неприемлив риск за тези високо застрашени видове", допълва Кече-Нади.
Докладът препоръчва двете страни да повишат информираността на правоохранителните органи за незаконната търговия с хайвер и да засилят контрола и мониторинга на търговията.

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка