Вертолетът „Уайлдкет” извърши първо кацане на палубата на кораб на ВМС на Великобритания

Pan.bg 12 ное 2011 | 06:32 views (2937) commentaries(0)
img start.bg

Министерството на отбраната на Великобритания съобщи, че вертолетът от ново поколение „Уайлдкет” (Wildcat), предназначен за ВМС на страната, е извършил първо кацане на палубата на кораб в открито море.


Вертолетът „Уайлдкет” на 7 ноември е извършил кацане на летателната палуба на спомагателния кораб „Аргус” в рамките на започналите край южното крайбрежие на Великобритания 4-седмични изпитания. Тези изпитания са важен междинен етап преди приемането на машината на въоръжение, като в тях участие вземат специалисти от „Агуста/Уестленд”, Центъра за изпитания и оценка на авиационната техника в Боскомб Даун и ВМС на Великобритания.
Новите машини „Уайлдкет” ще заменят остарелите „Линкс”, които са постъпили на въоръжение във ВС на Великобритания през 1970-те години.

Контракт на стойност 950 млн фунта стерлинги (около 1,9 млрд долара) за разработка и доставка на 70 вертолета „Уайлдкет” МО на Великобритания сключи с компанията „Агуста/Уестленд” през юни 2006 година. Първоначално се планираше, че компанията ще достави 40 разузнавателно-бойни вертолета BRH на корпуса армейска авиация на СВ на Великобритания и 30 машини във вариант за бойна поддръжка (SCMR) за ВМС. Контракта включваше и опция за 10 допълнителни вертолета. Проблеми с обема на заделените за отбрана средства принуди МО в края на 2008 г да съкрати поръчката с 8 единици. Според условията на обновеното съглашение, британските ВС ще получат 62 вертолета (34 за СВ и 28 за ВМС).
Морската версия AW-159 ще се базира на фрегати, есминци, кораби за ледово разузнаване на ВМС на Великобритания и ще се използват в ролята на ударни, противолодъчни и разузнавателни вертолети.
AW-159 ще бъде снабден със „стъклена” кабина за пилотите, РЛС с кръгов обзор 7400E „Сиспрей” на компанията „Селекс Галилео”, мултисензорна електронно-оптическа/ИЧ система за наблюдение MX-20 на компанията „L-3 Вескам”, усъвършенствани средства за свръзка и РЕП, а също и интегриран комплект за самозащита HIDAS на компанията „Селекс Галилео”. Машината ще бъде оборудвана с два по-мощни двигателя CTS800-4N, разработени от LHTEC.
Първият „Уайлдкет” през януари 2013 година трябва да пристигне в база „Йовилтон”, където се базират всички вертолети „Линкс” на ВМС на Великобритания.
Приемането на „Уайлдкет” в СВ на страната ще започне през 2014 година. Доставката на всички вертолети се очаква да завърши през 2017 година.

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка